Рівне:

Створення та просування сайтів

Відбулася прес-конференція першого заступника прокурора області Володимира Мойсейця

Рівненська область 16-лип, 2010, 12:439 prov 1 177
Як зазначив у своєму виступі Володимир Мойсеєць, упродовж 6 місяців цього року за результатами наглядових перевірок органами прокуратури області порушено 259 кримінальних справ (до суду скеровано 193). За прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 3,5 тисяч службових осіб, відшкодовано коштів на суму 108 мільйонів гривень, у т.ч. близько 28 мільйонів гривень - до бюджету.
На сьогодні в області залишається невирішеною проблема заборгованості по заробітній платі. Завдяки втручанню органів прокуратури працівникам підприємств, установ, організацій виплачено понад 21 мільйон гривень заборгованої заробітної плати. За фактами невиплати керівниками підприємств зарплат порушено 43 кримінальні справи, із яких 32 уже направлено до суду. До відповідальності притягнуто 126 посадових осіб.
Так, зовсім нещодавно прокурор м.Кузнецовська виявив, що керівник акціонерного товариства «Енерговисотспецбуд» заборгував 153 працівникам заробітну плату на загальну суму близько 600 тисяч гривень. За цим фактом порушено кримінальну справу.
На захист прав неповнолітніх органами прокуратури області порушено 37 кримінальних справ (з них до суду скеровано 28).
Так, прокуратура завершила розслідування і скерувала до суду кримінальну справу щодо службових осіб Вищого професійного училища, що в смт.Демидівка, за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 367 КК України (службова недбалість). Перевіркою встановлено, що у 2008 році адміністрація навчального закладу не забезпечила відповідне харчування вихованцям, внаслідок чого учні з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, недоотримали компенсації за харчування в сумі більше як 32 тисячі гривень.
На жаль, незважаючи на профілактичні заходи правоохоронних органів та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування в області допущено збільшення кількості злочинів, скоєних неповнолітніми та за їх участю, на 8,8 відсотків.
За наслідками проведених прокурорських перевірок додержання законодавства про бюджетну систему органами прокуратури області порушено 42 кримінальні справи, до відповідальності притягнуто 255 посадових осіб, з яких 29 – службовці органів контролю, відшкодовано понад 15 мільйонів гривень.
Для прикладу можна навести кримінальну справу, яку прокуратура області порушила цьогоріч щодо службових осіб управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому, котрі вчинили розтрату коштів місцевого бюджету на загальну суму 652 тисячі гривень під час виготовлення ескізного проекту кварталу забудови «Міленіум-Плаза». У справі проводиться досудове слідство.
Виявлялися органами прокуратури області кримінально-карані діяння і в сфері оподаткування. Прикро, що із виявлених органами прокуратури злочинів у цій сфері 2 - вчинено самими податківцями.
Так, прокурор м.Рівне порушив кримінальну справу щодо заступника начальника одного із управлінь державної податкової інспекції в м. Рівне, який під час перевірки підприємства не довів до відома ревізорів вимоги листа одного з підрозділів ДПА в області, внаслідок чого акт підписано з порушенням чинного законодавства та спричинено недонарахування цьому підприємству податку на додану вартість в розмірі 151 тисяча гривень. У справі триває слідство.
Пріоритетним напрямком для органів прокуратури залишається охорона навколишнього природного середовища. В цьому році зросла кількість виявлених кримінально-караних діянь у цій сфері, вчинених працівниками органів контролю. Приміром, Рівненський міжрайонний природоохоронний прокурор виявив, що службові особи державного підприємства «Березнівський держспецлісгосп» безпідставно перерахували одному із сільськогосподарських кооперативів майже 33 тисячі гривень за придбання однорічних сіянців сосни, котрі насправді були вирощені самим же держспецлісгоспом. Справу розслідуванням завершено та скеровано до суду для розгляду.
А прокурор Рокитнівського району розслідував та скерував до суду кримінальну справу щодо майстра лісу державного підприємства «Клесівський лісгосп», яким через неналежну охорону лісу завдано державі 67 тисяч гривень збитків.
У ході проведених перевірок додержання законодавства при здійсненні перевезень на автомобільному транспорті органами прокуратури області порушено 5 кримінальних справ. Виявлено численні порушення технічного стану транспортних засобів, порядку проведення медичних оглядів водіїв, здійснення перевезень за анульованими ліцензіями. Мають місце порушення в організації та проведенні конкурсів з перевезення пасажирів на автомобільних маршрутах загального користування, видачі паспортів на автомобільні маршрути.
Викликає зауваження практика контролюючих та правоохоронних органів щодо дотримання ними прав громадян, які притягуються до адміністративної відповідальності. Мають місце випадки неправильного трактування норм законодавства, неправильної кваліфікації дій правопорушників та підвідомчості розгляду адміністративних справ. А це в подальшому призводить до оскарження рішень уповноважених органів та звільнення від відповідальності винних по суті порушників.
Підсумовуючи сказане, Володимир Мойсеєць зазначив, що органами прокуратури Рівненщини і надалі вживатимуться усі можливі заходи до поліпшення стану законності в регіоні, реального поновлення прав громадян та інтересів держави.


Прес-служба прокуратури області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору