Рівне:

Створення та просування сайтів

Чотирнадцятирічний авіамоделіст став чемпіоном

Головна 19-сер, 2010, 11:269 Lobanovskiy 2 046
Рівнянин Олександр Пономарьов став двічі чемпіоном світу серед юніорів з авіамодельного спорту. Змагання відбувалися протягом шести днів у румунському місті Салонта. Цю перемогу хлопець, що є вихованцем підліткового клубу „Омега”, здобув у складі збірної команди України. На сьогодні він - перший і єдиний із області, хто представляв Рівненщину на змаганнях такого рівня.

<!--TBegin-->'Чотирнадцятирічний<!--TEnd-->


...У кабінеті-майстерні підліткового клубу ”Омега” моделі літаків та планерів всюди - на стелі, на стінах, на столах. Трохи більше, ніж рік тому, на гурток авіамоделювання прийшов і Олександр. Із довгого дерев’яного ящика-футляра хлопець дістає так звану таймерну модель літака. Дістає по частинах, описуючи, що є що. Її він запускав на змаганнях.”Під час чемпіонату я дуже хвилювався, - пригадує Олександр Понмарьов. – Були й непередбачувані обставини – одна з моделей (а всього дозволяється привезти чотири) під час запуску розбилася. Однак попри це вдалося виступити добре. До того ж, я познайомився з цікавими людьми, які поділяють моє захоплення”.
Щоб виготовити таку модель, для професіонала знадобиться півтора місяця, однак її можна робити й протягом року, переконує тренер спортсмена і керівник гуртка авіамоделювання Володимир Гупаленко. Процес доволі складний, тож самостійно дитині ніяк не впоратися.”Над моделлю можна працювати довго, однак ще важливіше її відрегулювати. Тож невід’ємною складовою є тренування. Готуючись до чемпіонату, ми практично щодня для цього вирушали на аеродром (адже необхідні спеціальні умови), і займалися приблизно по вісім годин, - пояснює пан Гупаленко. – По-суті, навіть при підготовці до обласних змагань чимало дітей просто стомлюються від таких тренувань”.
Тим часом, щоб потрапити на чемпіонат світу, Олександр Пономарьов переміг на чемпіонаті України, що відбувався в Луганську. Також він був кращим на Кубку Донбасу та став бронзовим призером серед школярів.
“У Румунії змагання відбувалися по трьох класах моделей - F1A, F1B, F1P. У двох із них (класи вільнолітаючої та гумомоторної моделей) виступав Олександр Пономарьов, - пояснює тренер. - В класі моделей F1P і в сумарному заліку команда України посіла перше місце, випередивши Сполучені Штати Америки та росіян”
Змагання відбувалися у сім турів по 55 хвилин кожен. За цей час спортсмен мусить запустити модель 7 разів, щоб вона протрималася у повітрі по 3 хвилини (при цьому, двигун у таймерній моделі працює 7 секунд). Однак за цей час літак піднімається на 200 метрів, натомість якщо швидкість вітру становить 4-5 метрів за секунду, то він пролітає 3-5 кілометрів. Тож спортсмен мусить побігти й принести її. У фіналі ж вільнолітаючу модель потрібно запустити так, аби вона протрималася в повітрі 5 (а іноді й 10) хвилин.
“Насправді ж на таких змаганнях спортсмени, по-суті, є виконавцями, - пояснює Володимир Гупаленко. – Адже з ними працює ще тім-менеджер (старший тренер), помічник, синоптик. І це зазвичай досвідчені фахівці”.
Однак і спортсмен, який виступає, повинен мати хист та володіти технікою.
“Запускати модель потрібно проти вітру, тримаючи її за спиною перпендикулярно до землі. Лише так можна потрапити в потрібний потік повітря,” - ділиться секретами Олександр.
Тим часом Володимир Гупаленко переконує, авіамодельний спорт в Україні розвинений. Щоправда, це задоволення не з дешевих, тож таке заняття – для людей із достатком.
Тим часом, у підлітковому клубі ”Омега” займаються ледь не першокласники. Проте вони починають із гуртка початкового технічного моделювання. „Тут вони вчаться працювати з певними інструментами, а також за кресленнями вирізають із пінопласту свої перші моделі літачків, які потім запускають, - пояснює Тетяна Савук, педагог-організатор підліткового клубу „Омега”. - А вже для вихованців гуртка авіамоделювання знадобляться знання і з фізики, і з креслення”. Педагоги кажуть, якщо дитина займається на гуртку із початкових класів, то, ймовірно, до 11 класу зможе щось робити самостійно.
“Як на мене, то спортсменів–авіамоделістів варто готувати з 12-13 років, - вважає Володимир Гупаленко. – Однак я бачив, як десятирічні хлопчаки вправлялися з радіокерованими моделями. Так далеко не всі дорослі зуміють. Насправді спортом займається багато-хто, а ось спортсменами стають одиниці”.
З перемогою юного спортсмена та його тренера привітали представники влади міста. Невдовзі обличчя Олександра Пономарьова з’явиться на сіті-лайтах. Тим часом Олександ Пономарьов та його тренер Володимир Гупаленко планують взяти участь в етапах Кубка світу, а також поїхати на чемпіонат Європи, що наступного року відбуватиметься у Словенії.
Тетяна КУШНІРУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору