Рівне:

Створення та просування сайтів

Тіло - це годинник

Здоровя 09-гру, 2010, 12:029 Lobanovskiy 1 529
Наше тіло, розум, душа працюють за годинником. Ритм задається природою, фазами місяця, рухом сонця. Як виглядає наша доба з погляду хронобіології?


Пригадайте дитинство? День тривав нескінченно довго і був насичений безліччю яскравих подій, ваша енергія надзвичайно швидко виснажувалася, і її треба було поповнювати дуже часто - подвійними сніданками, полуднями і обідами, булочками, бутербродами, склянкою молока. Руки і ноги швидко втомлювалися, а голова відмовлялася думати - хотілося спати.
І ви протягом дня декілька разів їли, спали, а сонце все не хотіло йти за горизонт.
В підлітковому віці і в юності багато хто з вас міг і без годинника назвати час з точністю до декількох хвилин. А в стані вікової закоханості час то розтягувався, то стискався і часто поводився абсолютно хаотично. Як кажуть, без коханого - світ не милий, а час не рухається нікуди, а якщо він поряд, то побачення пролітає, як одна мить.
У людей похилого віку своє сприйняття часу: роки минають, наче дні, але якщо нема чого робити, день видається довжелезним. Кажуть, що Бог придумав вічність, а час – диявол.
Що ж робити людині, як більш-менш правильно ставиться до диявольського винаходу? Відповідь, з погляду науки, проста: погоджувати своє неврегульоване життя з виявленими ритмами нашого тіла.
І ось які закономірності добового ритму людини відзначила хронобіологія:
* 00.00 - 4.00. Година народження. Більшість дітей з’являються на світло в цей час.
* 4.00 - 5.00. Година млявості. Найнижчий кров’яний тиск.
* 8.00 - 9.00. Година любові. Статеві залози виробляють максимум гормонів.
* 9.00 - 10.00. Година болю. Шкіра найбільш чутлива до уколів, порізів, ударів.
* 10.00 - 12.00. Година творчості. Мозок працює найефективніше.
* 13.00 - 14.00. Година травлення. Навіть якщо людина нічого не їла, Найбільше шлункового соку виділяється у цей момент. Це також і година сили. М’язи працюють з найбільшою віддачею.
* 15.00 - 16.00. Година майстерності. Пальці набувають особливої спритності та чутливості і здатні виконувати найтоншу роботу.
* 16.00 - 18.00. Година росту. Найшвидше росте волосся.
* 17.00 - 18.00. Година відчуттів. Загострені слух, нюх, смак.
* 18.00 - 20.00. Година алкоголю. Печінка найефективніше розкладає алкоголь.
* 20.00 - 22.00. Година туги. Самота в цей час переноситься особливо важко.
* 0.00 - 2.00. Година сліпоти. Різко знижується гострота зору.
Перший фатальний прорахунок в своєму житті людина робить тоді, коли починає егоїстично експлуатувати можливості молодого організму (свої пікові можливості, яких пізніше не досягне ніколи!), і другий, головний прорахунок - подальше нерозсудливе ставлення до рекомендацій тих, хто покликаний в суспільстві упорядкувати біологічні ритми, тобто до порад батьків, педагогів, лікарів, хронобіологов.
Основні причини порушення біологічних ритмів:
1. Раптова радість або горе, інші стресові ситуації, що погано впливають на організм.
2. Порушення режиму праці і відпочинку, а іноді і із задоволенням.
3. Зникнення з нашого сучасного життя практично всіх значущих для організму регулярних фізичних навантажень, до яких люди звикли з давніх часів.
4. Мляве харчування, дефіцит головних біологічно активних речовин в продуктах нашого харчування.
5. Робота понад всяку міру і часті ділові поїздки.
6. Стимуляція активності тонізуючими засобами (чай, кава, сигарети, алкоголь.).
7. Безсистемне вживання снодійних засобів і зловживання ними.
Наш організм - доволі складна і тендітна система, яку за структурою можна порівняти з цілим Всесвітом. Бог зробив все (або майже все!), щоб наші органи працювали злагоджено, без збоїв. Але наше життя вносить свої корективи.
Тривалі перельоти і раптові зміни паралелей та меридіанів; суперділова активність або робота до виснаження; недосипання, недоїдання і і переїдання, неправильне харчування; переходи на зимовий і літній час; порушення добового, місячного, річного і інших великих та малих режимів - все це призводить тільки до сумного результату: до передчасного старіння, до дострокового скорочення сил, до витрати зароблених засобів на відновлення здоров’я.
У. Черчилль до 90 років зберігав бадьорість, ясний розум і здоров’я. Коли журналісти поцікавилися секретом його благополучного життя, він відповів, що тільки один раз в житті невчасно поснідав.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору