Рівне:

Створення та просування сайтів

Живий герб створили рівненські студенти

Актуально 04-бер, 2011, 13:499 Lobanovskiy 1 144
Студенти історико – соціологічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету створили величезний живий герб на засніженому майданчику під стінами навчального закладу. Таким чином вони вирішили відсвяткувати одразу два свята - офіційне визнання державними символи України - герба та гімну і День захисника вітчизни. А також показати, що люди повинні любити свою символіку, співати гімн і що українці дійсно варті кращого.


Живий герб створили рівненські студенти


Півсотні молодих людей вишикувалися по контурах заздалегідь намальованого тризубу, підняли до верху жовті та блакитні аркуші паперу при цьому співаючи державний гімн України. Тривало це впродовж 20 хвилин. Ініціатором та організатором заходу був історико – соціологічний факультет РДГУ.
Декан історико – соціологічного факультету, доктор історичних наук Валерій Шеретюк розповів, що цей захід мав за мету популяризацію національної ідеї, символіки та пошук об’єктивізму в історії.
- Флешмоб був присвячений тій необхідності віднаходити свої свята, поважати та святкувати їх, - зазначає Валерій Шеретюк. – І в той же час пам’ятати, що історія України не проста, і потрібно цінувати ті її сторінки, коли наша держава була в складі імперії, коли наші діди, батьки показували свою мужність та героїзм. Нині Україна вже 20 років є незалежною, проте ми продовжуємо святкувати ті дати, які вже стали традиційними, однак не мають ніякого відношення до її історії. Тому, я вважаю, що Україна має вже впроваджувати свої свята і прив’язувати їх до подій, що стосуються нашої історії та подвигів українців. Адже у нас їх достатньо. Взяти, наприклад, славні перемоги Богдана Хмельницького, Івана Виговського під Конотопом… А також, прикладом для молоді є героїчна самовіддача українських юнаків під Крутами. Однак, не можна повністю відкидати й ті дати, що стали вже традиційними для наших батьків і дідів. 23 лютого – свято радянської армії, свято наших предків, які воювали під час Другої світової війни, в Афганістані, свято, яке єднало їхніх героїв. Можливо, швидше як героїв, аніж як солдат радянської армії. Це свято мужності та самовідданості. Проте прив’язка до цієї дати не є ані українською, ані російською. Адже свято було нав’язане з певних ідеологічних мотивів для радянського союзу, своїм корінням воно походить зовсім з інших земель і часів та ніякого відношення до чоловічої мужності немає.
За словами Валерія Шеретюка, такі заходи необхідно проводити й надалі. Адже не зважаючи на те, що Україна вже 20 років незалежна, самоусвідомлення українців, що я українець, самодостатній, зі своєю потужною культурою, духовністю, на жаль, у нашої молоді ще немає.
- Тому, я вважаю, що важливо акцентувати увагу студентів на тому, що українська історія – це історія славних перемог, трагічних поразок і великої мужності українців, які впродовж століть віддавали своє життя за свій народ, - говорить Валерій Шеретюк. – Проте наші заходи мають локальний характер і здебільшого виховують студентську молодь. А для того, щоб українство було українством, гордилося цим, має бути державна програма, яка б починалася з дитячого садка, школи і в першу чергу з сім’ї. А 23 лютого, це власне дань для тих українців, що вважають його своїм святом. Проте ми вирішили приурочити цей захід водночас і тому, що була прийнята національна символіка.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору