Рівне:

Створення та просування сайтів

У допомозі відмовили

Кримінал 26-кві, 2007, 18:449 prov 1 899
З вересня 2006 по лютий 2007 року громадянка отримувала тимчасову державну допомогу на двох неповнолітніх дітей у зв’язку з ухиленням їх батька від сплати аліментів. Допомогу їй призначено управлінням праці і соціального захисту населення Сарненської райдержадміністрації.

Коли ж у лютому 2007 року закінчився шестимісячний термін виплати допомоги, громадянка знову звернулася за довідкою до начальника РВ ДВС. Але в наданні довідки їй відмовили, запропонувавши звернутися із заявою про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати аліментів. Заяву жінка написала і райвідділ міліції своєю постановою відмовив у порушенні кримінальної справи через недостатність доказів.

Після усного звернення громадянки до спеціалістів управління праці і соціального захисту населення Сарненської РДА їй також відмовляються надати тимчасову державну допомогу на підставі відсутності довідки про ухилення від сплати аліментів. Тобто утворилося замкнене коло, створене службовцями органів влади.

Проаналізувавши ситуацію, юрист центру права виявив невідповідність дій державних службовців вищевказаних органів. Так, за словами юриста РОГО КВУ В’ячеслава Горбенка, згідно з інструкцією про проведення виконавчих дій, у пункті 7.5.6 чітко встановлено, що якщо вжитими заходами місце проживання та місце роботи боржника не будуть встановлені, то державний виконавець зобов’язаний порушити перед судом питання про розшук боржника через органи внутрішніх справ. Тобто, виходячи з логіки цієї інструкції, обов’язок щодо розшуку боржника через органи внутрішніх справ відноситься до повноважень державного виконавця, а не громадянина.

З іншого боку, за словами пана Горбенка, у цій ситуації, громадянці взагалі не потрібно представляти довідку про ухилення від сплати аліментів, оскільки, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину, або місце перебування яких невідоме” для призначення допомоги на наступний шестимісячний термін одержувач подає лише заяву, в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.

Тобто для наступного призначення тимчасової державної допомоги нова довідка від державної виконавчої служби жінці взагалі не потрібна, необхідна лише її заява. Таким чином, вимога до громадянки посадових осіб управління праці і соціального захисту населення Сарненської РДА надати довідку з РВ ДВС про ухилення боржника від сплати аліментів не ґрунтується на вимогах вказаного нормативного акту, а, отже, є незаконною.

Для врегулювання проблеми юрист центру права РОГО КВУ склав заяву до управління праці і соціального захисту населення Сарненської РДА з вимогою призначити тимчасову державну допомогу. У випадку отримання від управління офіційної письмової відмови в призначенні допомоги громадянка має право звернутися до суду з адміністративним позовом.

Святослав ДУБОВ

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору