Рівне:

Створення та просування сайтів

Шахраї крадуть шість центів з кожних 100 доларів на платіжних картах

Кримінал 19-кві, 2007, 19:089 prov 1 417
Реальну ситуацію зі злодійством з платіжних карт в Україні довідатися не вдається. Більшість банків приховують цю інформацію, турбуючись про власний імідж.

Шахрайство із кредитними та платіжними картками — один з найпоширеніших комп’ютерних злочинів. Збиток, який наноситься у всьому світі, оцінюється як мінімум в $50 млрд. у рік. Однією з найгучніших справ останніх років, пов’язаних із кредитками, став випадок проникнення хакерів у комп’ютерні системи Visa і Masterсard у лютому 2003. У руки злочинців потрапили конфіденційні дані про банківські рахунки і кредитні картки 5 мільйонів 600 тисяч людей з різних країн. На щастя, представники обох компаній запевнили, що шахраї не встигли скористатися отриманою інформацією у своїх цілях.

Директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Коропів розповів, що із шахрайством ведеться активна боротьба. За 2005 р. безпосередньо біля банкоматів у процесі здійснення незаконних дій із платіжними картами іноземних емітентів було затримано 17 злочинних угруповань.

Як повідомив пан Коропів, Законом “Про платіжні системи і переказ коштів в Україні” приділяється півроку на розслідування фінустанові причин зникнення грошей з банківського рахунку клієнта. Якщо в останнього пропали гроші з картки, то їх повернуть тільки в тому випадку, якщо служба безпеки банку переконається, що він не винен у цьому. Шанси клієнта повернути свої гроші залежать від того, чи дотримувався він правил поведінки із платіжною карткою, які прописані в договорі. У цілому, якщо клієнт виконує умови договору і правила платіжних систем, тобто не передає карту і PIN-код іншим особам — він не несе відповідальності. На ділі банки гарантують вирішити питання за місяць-півтора, а в деяких випадках повертають гроші вже через тиждень. За статистикою, тільки київські банки на рік гублять у такий спосіб від $100 тис. до $500 тис. кожний. У світовій практиці фінансові установи звичайно відшкодовують 100% збитку і заминають проблему, воліючи не поширювати інформацію про злом карт клієнтів.

— Якщо у вас виникли підозри в зломі карти, потрібно негайно заблокувати її. Обов’язково сповістіть про це в банк”, — розповідає Юлія Ткачук, головний фахівець відділення N11 АТ “Індекс-Банк”. Зробити це можна декількома способами. Найпоширеніший — подзвонити в сервісний центр фінустанови і, підтвердивши, що саме ви є власником карти, попросити її заблокувати. Оператор бачить всі ваші операції, карта блокується в автоматичному режимі, і відразу ви можете визначити, які із зазначених транзакцій здійснені не вами. Інший варіант блокування карти — за допомогою SMS. Оформивши послугу мобільного банкінгу, можна істотно заощадити час на вишукування порушення і вам, і службі безпеки банку. Клієнт одержує SMS про кожну операцію. І якщо він знаходиться вдома й одержує звістку про здійснену транзакцію, то може миттєво заблокувати карту. Досить просто відіслати SMS на певний номер. Послуга мобільного банкінгу коштує недорого — близько 5 грн. на місяць. Також для перестрахування фінансові установи вводять добовий ліміт зняття грошей. У різних банках ця сума різна; вона відрізняється від того, зі свого банкомата людина знімає гроші чи із чужого.

Для запобігання злодійства грошей банкіри радять звертати увагу на те, чи не має банкомат сторонніх деталей або устроїв. Якщо виникли підозри, краще скористатися іншим банкоматом. Сьогодні більшість із них оснащено мініатюрними відеокамерами, тому зробити шахраям бажану “модернізацію” банкомата непросто.

Особливо обережними банки рекомендують бути при здійсненні платежів через Інтернет. У цей час пропонується безліч можливостей: оплата комунальних послуг, покупки в інтернет-магазинах, використання інтернет-банкінга як методу керування рахунком. При цьому захист більшості сайтів залишає бажати кращого, як би їхні власники не переконували у зворотному. Фахівці з карток радять не користуватися своєю основною картою, а завести для цього окрему і поповнювати її в міру витрати коштів.

Існують також найпоширеніші помилки клієнтів, якими користуються шахраї. Серед них:

— надряпаний на картці PIN-код;

— листок з кодом зберігається разом з карткою;

— код занесений у мобільний телефон;

— людина провадить транзакції через ненадійні інтернет-сайти, розкриваючи інформацію про себе і свою картку.

Щоб запобігти викраденню грошей з картки, потрібно володіти в першу чергу елементарними правилами користування нею. Не можна передавати будь-кому дані про картку, саму картку і розкривати PIN-код. Банкіри попереджають, що небезпечно провадити платежі у Всесвітній павутині. Якщо шахраї обікрали ваш картковий рахунок через порушення вами встановлених правил обігу із платіжними картами, фінансова установа може і не повернути втрачені гроші. До речі, у цей час питання захисту рахунку клієнта допомагають вирішити і нові картки із чіпами. З них поки крадуть куди менше, ніж зі звичайних — з магнітними смужками.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору