Рівне:

Створення та просування сайтів

Рейтинг найбільш поширених мобільних шахрайств

Порадниця 09-кві, 2009, 12:559 prov 1 185
Через кризу та високий рівень безробіття активізували свою роботу мобільні шахраї. Якщо раніше довірливих користувачів мобільного зв’язку найчастіше «розводили» акцією «перерахуй кошти – отримай удвічі більше», то зараз найпопулярнішим «розводом» є повідомлення про виграш призів та з пропозицією працевлаштування. Про це повідомив заступник директора Західного територіального управління «МТС» Роман Романівка.
«Рейтинг» мобільних шахрайств, за інформацією «МТС» на сьогодні такий:
10. Перерахуй кошти – отримай удвічі більше.
9. Життя без спаму. Пропозиція відмовитися від спаму за допомогою SМS, вартість якої 40 грн., а то й більше.
8. Гра на почуттях. Людині повідомляють, що її близькі у біді. Допомогти можна, перерахувавши кошти на чужий мобільний рахунок.
7. Врятуйте дитину! Пропозиція допомогти важко хворій дитині. За детальною інформацією пропонують передзвонити на певний номер. Вартість дзвінка 20 грн.
6. «Збій» мережі. Шахраї видають себе за оператора мобільного зв’язку.
5. Терміновий дзвінок. Коли до людини на вулиці підходять з проханням скористатися її телефоном, щоб здійснити терміновий зв’язок. Після дзвінка з рахунку зникає значна сума коштів.
4. Шукаю роботу. Оголошення з пропозиціями дуже вигідної роботи розміщені в газетах чи на стовпах. За детальною інформацією просять надіслати SMS, вартість якої 20–30 грн.
3. Вишли мені гроші, бо не можу до тебе подзвонити.
2. Поверніть мої гроші, бо я помилився номером, переказуючи кошти.
1. Ви виграли! За допомогою SMS-повідомлення людину інформують, що вона взяла участь у акції, наприклад, від оператора і виграла цінний приз. Часто це мобільний телефон. Щоб його отримати, треба повідомити коди з карток поповнення рахунку на суму 200–400 грн.
«Найчастіше шахраї діють за принципом: якнайшвидше зібрати найбільше грошей. Їх «заробітки» – це справді великі суми. Тому треба виявляти пильність, перевіряти інформацію про акцію в оператора», – зазначив Романівка.
Він запевнив, що «МТС» тісно співпрацює з міліцією як у визначені мобільних шахраїв, так і в пошуку викрадених мобільних телефонів.
Окрім того, з його слів, «знешкодженням» шахраїв займається і спеціальний підрозділ оператора – власна служба безпеки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору