Рівне:

Створення та просування сайтів

Дубенські археологи знайшли дві поруйновані пам’ятки

Рівненська область 23-лют, 2012, 16:189 prov 1 101
Протягом осені у місті Дубні з ініціативи Історико-культурного заповідника під керівництвом Юрія Пшеничного були проведені археологічні розвідки. В результаті було обстежено чотирнадцять раніше відомих пам’яток та виявлено дві нові, - повідомляє прес-центр ДП «Волинські старожитності. Досліджені були території в районі райлікарні (урочище Палестина), звірогосподарства, автосервісу (біля готелю «Серпанок»), передмістя Вигнанка, Волиці, Сурмичів, Кемпи, підвісного мосту, Острова Дубовець (колишній Підборецький монастир) та острова Горбачин («стадіон Спартак»), а також довкола Дубенського замку. На них виявлено сліди поселень мідного віку, епохи бронзи, ранньозалізного віку, латенського та римського часів, слов'янського та давньоруського періодів, литовсько-польської доби. Серед знахідок експедиції – типовий масовий матеріал: керамічні вироби та знаряддя з кременю і каменю, атрибутовані за належністю до відповідних археологічних культур, які були поширені на території Дубенського краю в усі перечислені історичні періоди.
Засвідчено також два факти руйнування археологічних об'єктів несанкціонованими кар'єрами на острові Дубовець та в районі звірогосподарства. В першому випадку це об’єкти пізньосередньовічного (Підборецького) монастиря, які могли б дати унікальні знахідки для реконструкції його діяльності, в другому – господарська яма вельбарської культури римського часу (історичні готи).
Виявлення нових пам’яток показує, що процес формування картини археологічних пам’яток міста і його околиць є ще не завершеним. Разом з тим існує проблема бережнрого ставлення до пам’яток археології.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору