Рівне:

Створення та просування сайтів

Школяр врятував односельця

Кримінал 05-кві, 2007, 17:399 prov 1 232
Випадок
Незвичайний і героїчний випадок трапився у березні в селі Устя Корецького району. Восьмикласник Віктор Шилан врятував на річці Случ 40-річного місцевого мешканця Юрія Шилана.

Того дня пан Юрій переправляв власним човном людей через річку. Доправивши селян на берег, чоловік заходився витягувати човен на суходіл. Несподівано він послизнувся та, не втримавши рівноваги, опинився у воді. Стрімка течія відразу підхопила чоловіка та разом із човном понесла вниз по річці. Холодна вода та мокрий одяг миттєво скували все тіло Юрія. Сили дуже швидко залишали чоловіка. Ще декілька хвилин такої “подорожі” — і потерпілий втратив би свідомість. Саме в цей момент потопаючого побачив з берега учень місцевої школи 13-річний Віктор. Миттєво оцінивши ситуацію, хлопець кинувся на допомогу. В цьому місці через річку проходив підтоплений понтонний міст. Вибігши на середину, юнак влігся на міст і в той момент, коли потік проносив чоловіка поруч, обома руками вхопився за нього і підтягнув до себе. Перевівши подих, Віктор почав сантиметр за сантиметром витягувати майже непритомного Юрія з води. Згодом герой пригадує:

— В той момент я думав, що не зможу його витягнути, проте десь всередині відчував, що буде совість мучити за те, що не врятував.

І хлопець, зібравши останні сили, рухаючись по мосту на колінах, витягнув чоловіка на берег. Після цього Віктор побіг до сусідів за допомогою. Селяни перенесли потерпілого до хати та заходилися приводити його до тями. Проте “народні” засоби бажаного результату не дали і люди викликали швидку медичну допомогу. У критичному стані у потерпілого негайно госпіталізували до реанімаційного відділення Корецької районної лікарні. На думку лікарів, якщо Юрій ще декілька хвилин провів би у воді, шансів на порятунок у нього б уже не було.

Тому і не дивно, що співробітники МНС, як тільки дізналися про цей випадок, відразу вирушили до юного сміливця. Пишаються вчинком Віктора й односельці, адже завдяки йому було врятовано життя голові родини, в якого також є свої діти, майже однолітки нашого героя. Директор школи, де навчається 8-класник, охарактеризував його з позитивної сторони, як порядного та надійного товариша, який завжди прийде на допомогу. Віктор є сиротою, його виховують дідусь та бабуся.

За героїзм та мужність при порятунку людини Віктора Шилана, згідно з рішенням начальника Головного управління МНС України у Рівненській області, нагороджено почесною грамотою та іменним годинником. Також заохотили Віктора і місцеві освітяни, вручивши юнаку диплом та матеріальну допомогу. Кандидатура Віктора Шилана буде запропонована на звання лауреата Всеукраїнської акції „Герой – рятувальник року”.





Дмитро МЕЛЬНИК, інспектор центру пропаганди ГУ МНС України в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору