Рівне:

Створення та просування сайтів

Українці масово переводять валютні депозити в гривневі

Актуально 14-бер, 2013, 10:569 prov 1 068
Населення розчарувалося в низькій дохідності валютних вкладів, ставки по яких впали до мінімуму з 2011 року, тому почали знімати кошти з валютних депозитів і поповнювати гривневі рахунки. Як повідомляє "Коммерсант-Украина", вкладники намагаються встигнути розмістити вклади в національній валюті за високими ставками, оскільки вже зараз всі банки почали їхнє різке зниження.
Найближчим часом тренд продовжиться, оскільки банки зацікавлені в більш активному кредитуванні, для чого їм потрібні дешеві ресурси. В умовах низьких девальваційних очікувань громадяни різко втратили інтерес до іноземної валюти. У лютому вони зняли з валютних депозитів 1,5 млрд грн, повідомили вчора в Нацбанку. І хоча валютний портфель населення скоротився всього на 0,8% (до 183,3 млрд грн), такого не відбувалося вже вісім місяців. Останній раз вкладники масово забирали валюту з банків ще в травні минулого року (-205 млн грн). А найбільш істотне в 2012 році зменшення портфеля спостерігалося в квітні (-1,04 млрд грн).
Банкіри пояснюють цю тенденцію зниженням ставок валютних вкладів. "З 1 лютого почалося різке зниження ставок по валютних депозитах, до такого рівня вони не опускалися вже 3-4 роки. Тому населення почало забирати депозити, які в лютому повинні були бути пролонговані. Різниця в ставках між гривневими і валютними вкладами досягає близько 10%. І люди, які не вірять в девальвацію, не вкладають в іноземну валюту",- говорить заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін. Тому громадяни роблять ставку на заощадження в гривні. У лютому збільшився приплив коштів на гривневі рахунки - портфель вкладів поповнився на рекордні 8,2 млрд грн. "Дохідність вкладу - один з ключових критеріїв вибору депозитного продукту.
Зараз населення перекладає свої заощадження в гривню, розриваючи валютні депозити достроково або дочекавшись закінчення їхнього терміну",- говорить заступник голови правління-казначей Банку Національний кредит Дмитро Власов. У найближчі кілька місяців населення буде продовжувати перекладати кошти в гривню. "Зазвичай співвідношення валюти і гривні у всіх пасивах банків становить 50 на 50. Але думаю, що через півроку частка валюти знизиться до 40%",- прогнозує Лежнін.

ТСН,
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору