Рівне:

Створення та просування сайтів

Працівники прокуратури Рівного проти благодійних внесків без засад добровільності

Здоровя 21-травня, 2013, 09:189 prov 806
Прокуратура Рівного проводить перевірки в порядку нагляду і застосування законів з питань виконання законодавства про охорону здоров’я в медичних закладах обласного центру. Відтак, прокурори виявили факти вимагання у громадян обов’язкових платежів під виглядом благодійної допомоги, що є порушенням вимог Конституції України і Закону України «Про благодійництво та благодійні організації».
Як приклад, у Рівненському міському пологовому будинку пацієнти сплачували кошти в сумі від 25 до 800 гривень у касу Рівненської місцевої благодійної організації благодійний фонд «Допомога і підтримка».
Попри те, що згідно зі статтею 2 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» благодійництво та благодійні діяльність здійснюються на добровільних засадах, перевіркою встановлено, що під виглядом благодійної допомоги посадовими особами пологового будинку встановлена плата за надання певного виду медичної допомоги у фіксованій сумі. Так, наприклад, розмір «благодійного внеску», який необхідно сплатити за проходження обстеження в клінічно-діагностичній лабораторії, становить 25 гривень. В інших відділеннях пологового будинку мають місце схожі факти, зокрема, при обстеженні в відділенні оперативної гінекології пожертва складає 800 гривень. Так, за 2012 рік медичний заклад отримав благодійної допомоги від фізичних осіб у сумі 1070000 грн. Ці факти свідчать, що відповідальними посадовими особами Рівненського пологового будинку допускаються порушення принципу добровільності при отриманні благодійної допомоги від фізичних осіб.
Прокуратурою м. Рівне головному лікарю Рівненського міського пологового будинку внесено подання з вимогою про усунення порушень вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації».
Загалом, з початку 2013 року за результатами перевірок в галузі охорони здоров’я працівниками прокуратури м. Рівне зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 3 кримінальні провадження, внесено 4 подання на виявлені порушення, винних притягнуто до відповідальності.
Питання додержання вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» перебуває на постійному контролі в прокуратурі м. Рівне. Перевірки з цих питань тривають.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору