Рівне:

Створення та просування сайтів

За результами перевірок у галузі охорони здоров’я порушено 10 кримінальних проваджень

Рівненська область 27-бер, 2013, 11:039 prov 1 409
Органами прокуратури Рівненщини проведено перевірки вимог Основ законодавства України про охорону здоров’я, за результатами яких виявлено численні порушення у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та лікувальних закладів.
Зокрема, встановлено, що фінансування обласних програм у сфері охорони здоров’я є обмежене, а в деяких випадках взагалі відсутнє. Так, на виконання програм „Якісні ліки – здорова нація”, „Репродуктивне здоров’я населення області”, програми профілактики вірусного гепатиту А та інших не виділено жодної гривні. З метою усунення вказаних порушень прокуратурою області головам Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної ради внесено подання.
У ході перевірок прокурори виявили факти вимагання у громадян обов’язкових платежів під виглядом благодійної допомоги, що є порушенням вимог Конституції України і Закону України "Про благодійництво та благодійні організації".
Як приклад, у комунальному закладі „Рівненська обласна клінічна лікарня” хворі сплачували кошти в сумі від 300 до 700 гривень в якості обов’язкової плати за проведення дослідження на магнітно-резонансному томографі. Разом з тим, можливість безоплатного отримання вказаної медичної послуги пацієнтам не роз’яснювалося.
За цим фактом прокуратурою області 04.03.2013 внесено у Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 184 КК України (порушення права на безоплатну медичну допомогу). Триває досудове слідство.
Разом з тим, в окремих медичних закладах області наявна практика надання безкоштовно медичних послуг, які згідно з вимогами нормативно-правових актів повинні оплачуватись громадянами. А такі порушення призводять до ненадходження до бюджету значних сум коштів. Вказані факти встановлені у Рівненському, Костопільському районах та місті Рівне.
Під час перевірки діяльності комунального закладу „Рівненська центральна районна лікарня” прокурори виявили факт привласнення посадовими особами закладу грошових коштів у сумі 112 тисяч гривень, що надійшли у минулому році від надання платних медичних послуг за проходження медичних оглядів та надання медичних довідок. Відомості про це правопорушення внесено прокуратурою Рівненського району до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 191 КК України (привласнення та розтрата чужого майна). Триває досудове слідство.
Млинівський міжрайонний прокурор з’ясував, що комунальний заклад центральної районної лікарні здійснював свою діяльність на підставі ліцензії Міністерства охорони здоров’я, строк дії якої закінчився ще в липні 2012 року і її дію не поновлено. У зв’язку з тим, що ситуацію не проконтрольовано посадовими особами Млинівської районної державної адміністрації, її голові прокуратура внесла подання з метою усунення порушень. За результатами розгляду документа реагування притягнуто до відповідальності винних осіб.
Серед інших порушень, що їх виявили прокурори у діяльності медичних закладів – недотримання вимог законів України „Про пожежну безпеку”, „Про санітарно-епідемічне благополуччя населення”, „Про лікарські засоби”, "Про гуманітарну допомогу", "Про звернення громадян", "Про доступ до публічної інформації", "Про здійснення державних закупівель", "Про оренду державного та комунального майна".
Загалом, з початку 2013 року за результатами перевірок в галузі охорони здоров’я органи прокуратури Рівненської області зареєстрували у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань 10 кримінальних проваджень, склали 1 протокол про вчинення корупційного адміністративного правопорушення, внесли 55 подань. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто вже 20 посадових осіб, відшкодовано 20 тисяч гривень.
Перевірки з цих питань тривають.
Стан законності у сфері додержання законодавства у сфері охорони здоров’я та прокурорського нагляду з цих питань розглянуто сьогодні, 26 березня, на розширеному засіданні колегії прокуратури області за участі представників органів державної влади, місцевого самоврядування, контролюючих та інших спеціально уповноважених органів. За результатами обговорення прийнято рішення, яким затверджені заходи, спрямовані на покращання стану законності на цьому напрямі.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору