Рівне:

Створення та просування сайтів

Нові-старі пам’ятки міста

Головна 24-бер, 2005, 13:119 prov 1 253
Вже більше п’яти років минуло з того часу, як зник бюст Олека Дундича з постаменту, що й досі стоїть у парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка. Правоохоронцям вдалося зловити злодіїв, які викрали бюст, розбили його на шматки і здали в пункт прийому металобрухту. Втім, незважаючи на таку оперативність роботи міліції, зрозуміло, що пам’ятку ніхто відновлювати не став. Причина відома – невистачає коштів. Та і для чого. Тут не завжди вистачає коштів на те, щоб поставити пам’ятники українським героям. Що тоді казати про героїв колишнього тоталітарного режиму. Непотрібні вони нам. Ну, може, хіба що як метал, який можна вигідно продати і заробити на тому.

Тим часом, рівненські комуністи звернулися до міської влади з проханням відновити погруддя і для цієї мети пообіцяли навіть зібрати кошти. Щоправда, в якому розмірі не обумовлювалося. Але позитивний результат є – одним із заходів приурочених до шістдесятої річниці Перемоги буде урочисте відкриття нового погруддя, яке місцеві можновладці планують встановити вже до сьомого травня.

Приблизно до того ж терміну комунальні служби міста мають впорядкувати і відновити Меморіал Слави, що в районі автовокзалу. Тривалий час ця пам’ятка перебувала у жахливому, занедбаному стані. Кілька років тому його хотіли демонтувати, мотивуючи тим, що на цьому місці немає захоронення. Лише завдяки клопотанню Міністерства культури меморіал залишився.

Натомість, сказати точно, коли приведуть в порядок один із найстаріших пам’ятників міста – Богдану Хмельницькому, на жаль, ніхто не може. Та ж сама проблема – катастрофічна нестача коштів. Камінь від часу вже встиг вкритися тріщинами. Були спроби якось замазати їх цементним розчином, та, схоже, такі “відновлювальні” заходи позитивного ефекту не дали. З усього видно, що пам’ятка руйнується.

За словами завідувачки відділу охорони культурної спадщини на Рівненщині Тетяни Бикової, багатьох проблем зі збереженням історичних пам’яток та культурних цінностей можна було б уникнути, якби була людина, яка відповідала б за їх охорону. Тому, на разі, залишається тільки сподіватися, що за сприянням нового міністра культури це питання невдовзі вирішиться.

Ангеліна ПЛОЩАНСЬКА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору