Рівне:

Створення та просування сайтів

На контролі Держфінінспекції –фінансово-бюджетна дисципліна в області

Рівненська область 29-гру, 2014, 11:139 pressa 1 208
На колегії облдержадміністрації Державна фінансова інспекція в Рівненській області дала оцінку стану фінансово-бюджетної дисципліни в 2014 році і внесла ряд пропозицій до проекту розпорядження голови Рівненської облдержадміністрації.
Стан фінансово-бюджетної дисципліни в області потребує постійного контролю, оскільки масштаби порушень у фінансовій сфері з року в рік не зменшуються, а навпаки – зростають. Як повідомив на засіданні колегії облдержадміністрації начальник Державної фінансової інспекції в Рівненській області Ростислав Замлинський, не зважаючи навіть на введений з серпня цього року мораторій на проведення контрольних заходів, загальна сума виявлених Держфінінспекцією в Рівненській області втрат ресурсів за 11 місяців 2014 року становить майже 29 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року було виявлено 25,9 млн грн втрат ресурсів, а за 2012 рік - 25,3 млн. гривень.
Загальну суму виявлених порушень можна поділити на дві категорії. До першої відносяться недоотримані бюджетами, установами та підприємствами фінансові ресурси, які становлять 11,6 млн. грн. Серед найбільш поширених - порушення законодавства при передачі в оренду майна, реалізації товарів, робіт та послуг, що являється додатковими резервами наповнення бюджетів, надходження доходів підприємствам.
До другої категорії виявлених порушень відносяться допущені об’єктами контролю незаконні, нецільові витрати та недостачі ресурсів, сума яких перевищує 17,3 млн. гривень. Левова частка з них - завищення вартості ремонтно-будівельних робіт, послуг або ж матеріалів, незаконні нарахування та виплати заробітної плати тощо.
За словами Ростислава Замлинського, цьогоріч отримано економічний ефект від впровадження пропозицій за результатами державних фінансових аудитів. Завдяки правильно налагодженій роботі рівненських аудиторів, до державної казни з початку цього року додатково надійшло 1,53 млн грн, з них до місцевого бюджету – 1,5 млн гривень.
В ході проведення контрольних заходів ревізорами виявлено ряд порушень Закону України «Про здійснення державних закупівель». Зокрема, на семи об’єктах контролю виявлено факти оплати за державні кошти віртості товарів, робіт та послуг без проведення відповідних тендерних процедур на загальну суму 1,6 млн гривень.
«Одним із найважливіших аспектів діяльності фахівців держфінінспекції, - говорить Ростислав Теодозійович, - є також недопущення фінансових порушень, зокрема робота над їх попередженням та запобіганням. Так, держфінінспекторами постійно здійснюється моніторинг ризикових операцій та державних закупівель. В рамках виконання постанови Уряду від 01.03.2014 №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» цьогоріч проводилися контрольні заходи з питань перевірки достовірності кредиторської заборгованості розпорядників та одержувачів бюджетних коштів».
Загалом, з початку року держфінінспекцією попереджено втрати державного та місцевих бюджетів на 7 млн гривень.
Держфінінспекція в Рівненській області і надалі буде стояти на сторожі державних інтересів та в межах наданих повноважень вживатиме заходи щодо посилення фінансово-бюджетної дисципліни в області, оскільки в умовах обмеженого бюджетного фінансування дане питання є досить актуальним.
Прес-служба
Державної фінансової інспекції
в Рівненській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору