Рівне:

Створення та просування сайтів

Рожевою Пані може стати будь-який з нас

Перлина 25-лют, 2016, 12:369 prov 1 099
Спекталь про долю невиліковно хворої дитини не залишила рівнян байдужими.
Глядачі зібрали 11 851 гривню для допомоги маленьким паліативним пацієнтам
23 лютого нарешті відбулась подія, на яку так довго чекали шанувальники театрального мистецтва. Тепер і у Рівному колектив Івано-Франківського театру представив арт-проект «Оскар і Рожева Пані» за мотивами одноіменної п’єси Еріка Ємануеля Шмідта. Нове прочитання режисером Ростиславом Держипільським історії маленького хлопчика Оскара, який помирає від раку після неуспішної операції, вразило рівнян.


Рожевою Пані може стати будь-який з нас


Можна багато написати, про надзвичайну пластику та анімацію, згадати про неймовірну музику «Океану Ельзи» – та це зайве, бо коли попадаєш в атмосферу цього твору, перестаєш думати і аналізувати, тебе відразу охоплюють сильні почуття. Зал сміявся і плакав, аплодував.
Михайло Журавель, глядач, художник: – Мама-глядач обіймає, притискаючи міцніше до себе, доню. Кремезний сивочолий чоловік вдаючи, що піт з чола, витирає обличчя. Після вистави глядачі довго стоячи плещуть в долоні. Робота франківців: як хороша пісня, хочеться слухати ще і ще. Дякую друзі за емоції!
Ростислав Держипільський, режисер театрального арт-проекту: – Після цієї вистави змінюється свідомість, ставлення до цих дітей. Не лише в пересічних глядачів, а й в політиків. В цьому є наше завдання: посилати те повідомлення, щоб на законодавчому рівні змінилося ставлення до паліативної допомоги (це допомога невиліковно хворим поліпшити якість їх життя).
Ірма Вітовська, ініціатор проекту, виконавиця головної ролі: – Діти у нас не мають статусу паліативного пацієнта. І тому, власне, в чому саме страшна історія? Якщо не визнані ці діти, то, відповідно, не можна купляти і реєструвати форми знеболення для таких дітей. Їм полегшують біль ін’єкціями. Але укол для дитини – це чергова стресова історія. Тобто є біль фізичний від самої хвороби, плюс укол для маленької дитини, коли весь світ має аналоги – це сиропи та пластирі.
Ми не говоримо, що можемо продовжити життя. Якщо ми не в силах це зробити, то ми все одно можемо зробити його якісним, скільки б воно не тривало.
Вікторія Покоєвчук, начальник міського управління охорони здоров’я: – Ми сьогодні досі не маємо державної підтримки у вигляді нормативних документів, але завдяки небайдужим людям, які роблять все для того, щоб ідея паліативної допомоги була не просто ідеєю, а практичним впровадженням, яке має полегшити якість життя таких хворих...
Ліана Диновська, глядач, громадський діяч: – Сьогодні Ірма Вітовська разом з своєю командою – спочатку на прес-конференції, а потім у виставі – наочно звернула увагу рівнян на проблему паліативноі допомоги. МОЗ повинен затвердити план розвитку та стандарти якості надання дитячої паліативноі допомоги . Та ми всі маємо подивитися навколо себе, вийти певною мірою з зони власного комфорту і допомогти сім’ям , які виховують важкохвору дитину.
Виставу присвячено усім дітям, які залишили цей світ передчасно Але театральне дійство, яке було створено в рамках проекту МБФ «Відродження» допомагає іншим дітям. Дітям, які страждають прямо сьогодні. Рівняни пожертвували на потреби помираючих дітей нашого міста 11 851 гривню. Ці кошти, зібрані РОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», буде використано на закупівлю гігієнічних наборів дітям, які ще з нами та потребують паліативної допомоги.

Євген Новицький.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору