Рівне:

Створення та просування сайтів

Українських журналістів застрахують від ризиків - Едуард Багіров

Актуально 18-кві, 2016, 14:479 prov 10 452
У Києві відбулася презентація Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні»
У Конгресу-холі столичного готелю «Хрещатик» громадськості презентували проект Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні». Представники ЗМІ, адвокати, співробітники страхових компаній, правозахисники зібралися, щоб підтримати цю ініціативу і засвідчити високий статус заходу.

Українських журналістів застрахують від ризиків - Едуард Багіров


Ініціатором створення Фонду виступила МГО «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» спільно з Лігою страхових організацій України.
«Друзі, колеги! Я дуже радий представити вам новий, унікальний проект, спрямований на захист вітчизняних журналістів. Ми заснували Міжнародний благодійний фонд «Фонд захисту свободи слова в Україні», який повинен стати зв'язуючою ланкою між журналістами і страховими компаніями», - звернувся до присутніх ініціатор проекту, голова правління «Міжнародної Ліги захисту прав громадян України» Едуард Багіров.
«Не секрет, що свобода слова в нашій країні не відповідає західним стандартам. Більшість вітчизняних ЗМІ дотаційні, належать навколополітичним кланам, і не мають можливості вести незалежну редакційну політику. Багато талановитих журналістів змушені пристосовуватись до вимог «особливого курсу», і позбавлені можливості працювати по совісті, виходячи з принципів об'єктивності та громадянського обов'язку. Ті ж, хто намагаються відстоювати свої права на правдиве, всебічне висвітлення інформації, ризикують бути звільненими, часто втрачають роботу і на довгий час залишаються без засобів до існування. Разом з тим, чимало українських журналістів у своєму бажанні правдиво розкривати негативні явища часто ризикують здоров'ям і навіть життям. І також залишаються абсолютно незахищеними в наш суворий час. Так було до цього. Тепер буде по-іншому!
Міжнародний благодійний фонд «Фонд захисту свободи слова в Україні» покликаний докорінно змінити ситуацію в журналістиці і на ринку вітчизняних ЗМІ. Відтепер всі, хто намагається займати незалежну позицію і відстоює свої права на чесну журналістику, може бути застрахований від багатьох непередбачених ситуацій.
Міжнародний благодійний фонд «Фонд захисту свободи слова в Україні» буде акумулювати кошти з різних джерел, і передбачає не тільки гідну матеріальну подушку для незаконно звільнених журналістів, але також надає компенсації в разі загроз, втрати працездатності та інших екстрених випадків, пов'язаних з професійною діяльністю журналістів! Стати учасником програми страхування професійних ризиків зможе практично кожен український журналіст, і це не буде потребувати від нього фінансових витрат. Ми розробили шаблон страхового полісу, який буде основоположним документом при укладенні договору між Фондом і журналістами. Для початку пропонуємо базовий поліс на суму 1000 гривень, компенсація за яким при настанні страхового випадку буде дорівнювати 100 000 гривень. У найближчі місяці ми плануємо застрахувати перших 50 журналістів на суму 5 млн. гнривень. А протягом року розраховуємо забезпечити страховими полісами 500 осіб на суму 50 млн. гривень. Це буде абсолютно безкоштовно для працівників ЗМІ. Так що звертайтеся, ми чекаємо!
Крім того, в рамках діяльності Фонду кожен журналіст зможе отримати безкоштовну правову та адвокатську допомогу від юристів адвокатського об'єднання «Едуард Багіров і Партнери». Ми абсолютно відкриті для співпраці і приймаємо будь-які пропозиції щодо організації процесу. Найголовніше, що співзасновником нашого фонду може виступити будь-який журналіст, що дозволить впливати на політику Фонду і контролювати його роботу», - розповів Едуард Багіров.
«Ми з великим ентузіазмом відгукнулися на запрошення взяти участь у цьому проекті, - звернулась до присутніх Ірина Денисова, директор департаменту інформаційної політики Ліги страхових організацій України. - Наша структура вже має досвід розробки страхових продуктів для журналістів - ми займалися цим спільно з профільним комітетом Верховної Ради. Цей досвід, безумовно, стане в нагоді для розвитку Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні». Багато журналістів самі по собі не мають достатніх коштів для того, щоб оплачувати недешеві страхові поліси, а в рамках Фонду вони отримають таку можливість і зможуть застрахуватись від багатьох ризиків. Тільки за 2016 рік маємо 7 зареєстрованих випадків нападу на журналістів. Це і тілесні ушкодження, і підпали авто. Захист професійної діяльності журналіста - найважливіше завдання Фонду, і ми сподіваємось, що цей проект знайде популярність, і стане надійним помічником і партнером для працівників українських ЗМІ», - підсумувала Ірина Денисова.

Додаток

Інформаційна довідка
по реалізації проекту
Міжнародного благодійного фонду
«Фонд захисту свободи слова в Україні»

Цілі і завдання Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні»
Одним з головних пріоритетів Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні» буде захист журналіста від звільнення. Так як у випадку звільнення через свою принципову позицію, журналіст отримає можливість протягом календарного року зберігати свій дохід у вигляді страхових виплат, як страхове відшкодування.
Принцип роботи Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні»
Міжнародний благодійний фонд «Фонд захисту свободи слова в Україні» акумулює кошти з різних джерел (гранти, пожертви, внески, спонсорська допомога, статутний капітал) і укладає страхові договори з українськими журналістами.
Оператором цих договорів виступить страхова компанія, яка отримає це право на конкурсній основі.
Учасником програми захисту Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні» може стати будь-який журналіст України, який виявить бажання отримати правовий захист і страховку від втрати можливості займатися своєю професією (незаконне звільнення, втрата працездатності і т.п.).
Кожен журналіст - учасник програми страхування (репортер, оператор, фотокореспондент, редактор, технічний персонал, водії і т.п.) зможе заповнити форму-заявку і підписати договір з Міжнародним благодійним фондом «Фонд захисту свободи слова в Україні» про прийняття високих стандартів професійної журналістики і свободи слова в її істинному розумінні.
У договорі між Міжнародним благодійним фондом «Фонд захисту свободи слова в Україні» та журналістом будуть чітко прописані всі умови, обов'язки сторін та ознаки настання страхового випадку.
Головними предметами страхування журналістів - учасників програми Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні» є:
а) Життя;
б) Здоров'я;
в) Право на незалежну професійну діяльність.
МБФ не поділяє журналістів за національністю, громадянством, стажем роботи, журналістськими «регаліями», релігійними, політичними переконаннями і поглядами. Головні критерії, на яких буде базуватися співробітництво між журналістом і Міжнародним благодійним фондом «Фонд захисту свободи слова в Україні» - професіоналізм і бажання чесно працювати на благо народу і держави України.
Щоб стати учасником програми страхування, журналісту потрібно буде надати про себе інформацію наступного плану:
1. Місце роботи;
2. Спеціалізація;
3. Можливі ризики (причини, за якими журналіст висловив бажання взяти участь у програмі Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні»).

Критерії страхового випадку
Настанням страхового випадку буде вважатись:
а) Втрата працездатності (тимчасова, часткова, повна) пов'язана з виконанням професійних обов'язків або отримана в ході виконання професійних обов'язків;
б) Загроза життю або здоров'ю журналіста, загроза життю або здоров'ю членам його сім'ї, які спричинили матеріальні витрати або змушують змінити місце перебування журналіста або членів його сім'ї;
в) Звільнення журналіста з місця роботи за відмову порушити принципи свободи слова і об'єктивної подачі інформації;
г) У разі летального кінця сума компенсації сім'ї загиблого визначається окремо.
Базовим механізмом роботи Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні» є матеріальна компенсація журналісту по страховому випадку.
У разі незаконного звільнення це може бути щомісячна компенсація реальної зарплати журналіста до моменту знаходження нового місця роботи.
Міжнародний благодійний фонд «Фонд захисту свободи слова в Україні» надає журналістові, члену фонду безкоштовний довічний юридичний супровід і допомогу адвокатів Адвокатського об'єднання «МІЖНАРОДНА АДВОКАТСЬКА КОМПАНІЯ« ЕДУАРД БАГІРОВ І ПАРТНЕРИ» за позовом до власників і керівників ЗМІ.

Вирішення спірних питань
За сумою компенсації. У багатьох ЗМІ офіційний і фактичний дохід журналіста можуть серйозно відрізнятися. За основу визначення суми страхових виплат при настанні страхового випадку буде братися усно заявлена членом фонду сума щомісячного доходу, а в певних випадках середньоринковий показник за даною професією.
З причин компенсації. При визначенні обставин страхового випадку буває нелегко розібратися, з чим саме пов'язано звільнення журналіста. Може статися так, що заявлена причина звільнення не відповідає реальній причині. По кожному офіційно заявленому факту незаконного звільнення буде проводитись ретельна перевірка юристами і адвокатами Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні».
У кожному конкретному випадку буде проводитися незалежна комплексна оцінка ситуації, щоб прийняте рішення було максимально об'єктивним.
Програма захисту учасників програми Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні» не включає компенсацію журналістам, якщо звільнення відбулося з наступних причин:
- Порушення статуту ЗМІ, в якому працював журналіст;
- Порушення трудової дисципліни;
- Невідповідність професійних якостей журналіста займаній посаді.
У процесі розвитку діяльності Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні», після надходження перших страхових внесків з травня 2016 року, включається юридичний механізм страхових полісів журналістів України, членів Міжнародного благодійного фонду «Фонд захисту свободи слова в Україні».
Шановні колеги журналісти, не сумніваємось, що ви оціните нашу ініціативу, і разом з нами станете творцями нової платформи розвитку свободи слова і принципів демократії в Україні.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору