Рівне:

Створення та просування сайтів

За зарплату в конвертах можна потрапити до суду

Кримінал 22-травня, 2008, 13:439 prov 1 162
— Оскільки я очолюю підрозділ оподаткування фізичних осіб, то нам безпосередньо доводиться проводити належну роботу з мобілізації податку з доходів фізичних осіб до бюджету, виявлення порушень податкового законодавства при виплаті заробітної плати тощо. Бажаючи збагатися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету в повному обсязі податок з доходів фізичних осіб. Деякі суб’єкти господарювання, розраховуючись з найманими працівниками, документально показують виплату мінімальної заробітної плати або її частини для мінімізації сплати податку з доходів фізичних осіб. Заробітну плату в “конвертах” без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж вона позбавляє людину соціальної захищеності.
Як повідомили в прес-службі ДПА в Рівненській області, той, хто отримує тіньову зарплату, позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, та допомоги по вагітності та пологах; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством. Крім того, нелегальна робота — це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантій на безпечні й здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.
При “офіційному” отриманні заробітної плати у більшості працівників бухгалтерія утримує із загального розміру платні збір до Пенсійного фонду України, внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, податок з доходів фізичних осіб. Разом ці відрахування становлять значну частину зарплатні, що в багатьох випадках викликає бажання отримувати зарплату поза пильними очима держави, не сплачуючи податків і відрахувань.
Громадяни, які погоджуються отримувати зарплату у “конвертах”, не тільки сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки гідної пенсії в майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо. Це потрібно знати найманим працівникам, які погоджуються отримувати зарплату в “конверті”. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні — вони однозначно програють у майбутньому.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору