Рівне:

Створення та просування сайтів

Ми зможемо народжувати здорових дітей

Актуально 19-чер, 2008, 16:259 prov 1 057
Реєстр вроджених вад розвитку лише двох областей України – Рівненської та Хмельницької, зазначила Любов Євтушок, у 2006 році ввійшов до Європейської організації моніторингу ВВР ЄВРОКАТ – Європейської мережі популяційних реєстрів, створеної з метою епідеміологічного нагляду за вродженими вадами.
Увійти в таку організацію країні, яка не є членом ЄС, а безпосередньо нашій області, де немає навіть медичного університету, – це велике досягнення, — наголосив головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука Ігор Шумлянський.
Значення ЄВРОКАТ важко переоцінити, адже, як зазначив пан Шумлянський, організація об’єднує реєстри вроджених вад розвитку всіх країн Європи і є віддзеркаленням уваги держави до здоров’я метері і дитини, а, відповідно, і всієї нації. Саме тому необхідний нагляд за ВВР, що грунтується на міжнародних стандартах. І саме завдяки використанню міжнародних стандартів вдалося прослідкувати в Україні високу частоту вад невральної трубки, а безпосередньо в Рівненській області виявити кластер зрощених близнюків.
Так, за шість років на Рівненщині народилося шість пар зрощених близнюків. Цей показник у нашому краї, зокрема на території, враженій наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, значно вищий, ніж у цілому по Україні. Така частота, говорить Ігор Шумлянський, свідчить про наявність факторів,що потребують дослідження. Тому наступна програма стосуватиметься вивчення Полісся у комплексі та вивчення факторів, що впливають на розвиток плоду.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору