Рівне:

Створення та просування сайтів

Навіщо в Острожці продали будинок культури

Особливий погляд 28-сер, 2008, 12:249 prov 2 983
Будівництво велося за державні кошти, замовником якого було уже колишнє колективне сільгосппідприємство «Заповіт Ілліча». До 2005 року приміщення перебувало на балансі ПСГОП «Острожецьке». Після так званого «реформування» аграрного сектора економіки було рекомендовано заклади соціального і культурно-освітнього профілів під час ліквідації колективних господарств передати органам місцевого самоврядування. У 2005 році виконком Острожецької сільської ради прийняв на свій баланс незавершене будівництво будинку культури.
У 2006 році Острожецький сільський голова звернувся з листом до керівників обласної влади, у якому просив виділити кошти (можливо поетапно) для завершення будівництва закладу культури. За попередніми розрахунками, для повного завершення будівництва потрібно було 13 мільйонів гривень. На жаль, через нестачу коштів справа з місця не зрушилася.
За словами Острожецького сільського голови Олега Пархомея, уряд вирішив: так звані «довгобуди» доводити до «квітки» у разі, якщо їх готовність становить 80-85 відсотків. Згідно із оцінкою Рівненського бюро технічної інвентаризації, готовність Острожецького будинку культури, а, точніше, того, що від нього залишилося, становила 48 відсотків, відтак над завершенням його будівництва потрібно було поставити кілька жирних знаків запитання. Відтак торік у липні сесія Острожецької сільської ради прийняла рішення: приміщення «довгобуду» продати, щоб частково його розібрати та реконструювати. До речі, як наголошує Олег Пархомей, депутати були одностайні під час голосування. Заодно сесія доручила сільському голові укласти договір купівлі-продажу із потенційним покупцем згідно з експертною оцінкою. Відповідні розрахунки провели фахівці ТзОВ «Атлант» із Луцька й оцінили будинок культури приблизно у 160 тисяч гривень. Саме за таку суму його придбав покупець із Волині. Ці кошти були спрямовані у бюджет розвитку сільської ради і використані на реконструкцію дитячого садочка, «старого» будинку культури, спортклубу «Горизонт».
Однак таким рішенням не всі залишилися задоволені. До працівників районної влади, у правоохоронні органи та інші інстанції надійшли відповідні скарги. Мовляв, під час купівлі-продажу Острожецького будинку культури сільрада продешевила, а то й переступила закон. Щодо закону, то це з’ясують правоохоронці. А ось надпильним «уболівальникам за народне добро» можна дорікнути, бо, власне, на їх очах приміщення будинку культури, готовність до здачі в експлуатацію якого у 1992 році становила 95 відсотків, із роками не за велінням чарівної палички, а з веління громади і місцевої влади, трансформувалася у... 48 відсотків. Образно кажучи, «половину» готовності розікрали, розтягнули, розукомплектували. До речі, про це добре знають у селі, а про окремі факти отої «трансформації» — правоохоронці.
Втім, не збираюся найматися в адвокати до Острожецького сільського голови чи висувати претензії скаржникам у різного роду органи та інстанції. Щодо останніх, то їм доцільніше апелювати до депутатів сільської ради, котрі, власне, прийняли колективне рішення продати будинок культури. А щодо сільського голови Олега Пархомея, то він, як кажуть, не журиться, бо вважає і навіть переконаний, що під час купівлі-продажу закладу культури були дотримані вимоги законодавства. Якщо це хтось фахово спростує, то неодмінно матиме змогу поінформувати громаду району про це на сторінках районки.
Додам, що Млинівська міжрайонна прокуратура за дорученням голови райдержадміністрації Володимира Кислюка проводить перевірку щодо законності демонтажу будівлі, її реалізації та вартості, за яку вона була продана...

Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору