Рівне:

Створення та просування сайтів

Співучою фермеркою захоплювався Дмитро Гнатюк

Головна 04-вер, 2008, 09:439 prov 2 046
Мені кілька разів випадала честь писати про цю талановиту жіночку з миловидним обличчям, жінку-трудівицю, вірну дружину, люблячу матір, ніжну бабусю. І про перші її твори (нині в дубенчанки їх понад 70), і про лист-подяку космонавтів, які брали на навколоземну орбіту її компакт-диск, і про двогодинний творчий вечір „Прилечу до тебе”, що відбувся в районному Будинку культури при переповненому залі, і про збірник „Яблунева пісня”, і про здобутки очолюваного нею фермерського господарства „Катерина”. І завжди захоплювався її вмінням всюди встигати, працювати з повною віддачею.
Та шлях до визнання в мистецтві колишнього зубного лікаря Дубенської поліклініки був непростим. Вона не освоїла музичної грамоти, тому до мелодії йде „навпомацки”, награючи її на баяні кілька разів, а запис і аранжування робитьвипускник консерваторії, викладач педколеджу Олександр Чаковський. Отак „наклювала” три компакт-диски, видала два збірники пісень. А прийняла любов незрадливу до пісні від неньки. Маючи гарні вокальні дані, творчу вдачу, землячка „народжує” щирі твори. За влучним висловом місцевої поетеси Любові Пшеничної, котра залюбки співпрацює зі співучою фермеркою, в дитинстві зірка таланту впала в багату на добро душу Ганни, як росинка на квітку, аби напоїти й зігріти її творче зело. До слова, залюбки пишуть для неї поети Олександр Войтицький, Сергій Рачинець, Микола Денисюк (Дубно), Галина Галичанка (Бровари), Микола Фотюк (Ніжин), Василь Кирилюк (Чернігів), Микола Пшеничний, Ярослава Савчук (Мирогоща), Ганна Костів-Гуска (Борщів), Микола Береза (Рівне). Уже самі назви говорять, що хвилює авторів: „Не забувайте матерів”, „Україно моя”, „Коханій”, „Козачка”, „Яблуневий цвіт”, „Козацька похідна”, „Прилетіла горлиця”, „Мамина калина”, „Я до тебе лину”, „Перша вчителька”, „Земля”…
Написані в народному ключі, легкі для сприймання, дзвінкі й прозорі, немов джерельна вода, її мелодії подобаються широкому слухацькому колу. До того ж, знавці кажуть, що манера виконання нашої землячки нагадує манеру славнозвісної Ніни Матвієнко, Раїси Кириченко, Нани Брегвадзе, Людмили Зикіної.
Я попросив композитора-професіонала, директора школи мистецтв Анатолія Войцехівського проаналізувати пісні, вміщені у збірці пані Галини „Прилечу до тебе”. Вердикт Заслуженого працівника культури України такий: жоден із 42 творів не повторюється, це справді унікальна музика, що стане у пригоді вчителям, керівникам ансамблів, творчо обдарованій молоді, всім, які не байдужі до національного мистецтва. Тепер стає зрозумілим, чому написане самодіяльною мисткинею публікується в періодичних альманахах і збірниках, звучить по радіо, телебаченню, чому вона, не маючи музичної освіти, отримала квиток члена Всеукраїнської музичної національної спілки. А ще її запрошують на велику сцену – на різноманітні фестивалі, конкурси.
Не вистачить пальців на обох руках, аби перелічити творчі змагання, де останнім часом перемагала талановита землячка. Галина Мосійчук стала володаркою перших премій на Всеукраїнських фестивалях: „Ліра Гіппократа” (м.Чортків, Тернопільщина) і „Обіймись, Україно” (м.Київ), отримала Гран-прі на Всеукраїнському сільському фестивалі-конкурсі сучасної української пісні „Боромля-2007” (Сумщина), перемогла на Всеукраїнському фестивалі „Пісенний вернісаж-2008” (м.Київ), відзначена Дипломом на краянському фестивалі чеської пісні у Празі.
І ось взято нову висоту. На Третьому Всеукраїнському фестивалі мистецтв „Кришталевий Трускавець-2008” наша землячка виконала пісні „Заклична” на слова Ніни Миколайчик та „Цвіт любові” на слова Ярини Галицької, і посіла перше місце. До складу журі входило кілька відомих діячів мистецтва, а очолював його Народний артист України, Лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка славнозвісний Дмитро Гнатюк. Академік, Герой України, відзначивши майстерність і співочий потенціал переможниці, щиро привітав її з успіхом. Сама ж пані Мосійчук слушно зауважує: найбільша нагорода для неї – знати, що її слухають і хочуть слухати, що її твори звучать в оселях земляків.
Проректор Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського, член-кореспондент АМУ, доктор мистецтвознавства, професор Анатолій Лащенко зазначив, що народне пісенне мистецтво здавна посідає почесне місце в духовній культурі нашого народу, а слова рідної пісні, відображали світ і побут рідного краю, його історію, боротьбу за кращу долю. І це натхненне джерело народної духовності не припиняє бити і в наш час. На думку вченого, творчість Галини Мосійчук — ще один приклад цього.
Таки справедливо підмітила дубенська поетеса Любов Пшенична, що „в пісні землячки – два крила, аби в небеса злетіти і повернутись до людських сердець”.

Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору