Рівне:

Створення та просування сайтів

США допоможуть Україні і Грузії

Україна і світ 11-січ, 2007, 13:519 prov 1 002
У перший день роботи конгресу США нового скликання дев’ять сенаторів внесли законопроект під назвою “Акт про енергетичну дипломатію і безпеку”, одним із положень якого є підтримка прагнення молодих демократій, зокрема України і Грузії, до енергетичної незалежності.
“Необхідно просувати демократію в глобальному масштабі за допомогою партнерств із зарубіжними урядами, особливо з урядами молодих демократій, таких як Україна і Грузія, в їхніх зусиллях зі зниження залежності від імпорту нафти і газу”, — зазначається в законопроекті.
У документі наголошується, що “енергетична безпека є пріоритетом для урядів багатьох зарубіжних держав і відіграє все більшу роль у взаємовідносинах уряду США з іноземними урядами”. Також зазначається, що запаси нафти і газу сконцентровані в невеликому числі країн. “Доступ до поставок нафти і газу залежить від політичної волі країн-виробників”, і “суперництво між урядами за доступ до запасів нафти і газу може привести до політичного, економічного і збройного конфлікту”. “Країни — експортери нафти різко збільшили свої доходи за рахунок збільшених глобальних цін, що підсилило можливості цих держав діяти в такій манері, яка загрожує глобальній безпеці”, — йдеться в документі.
Законопроект виводить питання енергетичної безпеки США в розряд основних пріоритетів американської дипломатії на міжнародній арені, вводить в структурі держдепартаменту посаду координатора з питань міжнародної енергетики з прямим підпорядкуванням держсекретарю.
Документ передбачає реалізацію низки міжнародних ініціатив, включаючи вироблення міжнародного механізму швидкого реагування на енергетичні кризи, домовленості з урядами Китаю й Індії з питання про створення міжнародних стратегічних запасів нафти, а також створення форуму з енергетичного співробітництва за участю держав західної півкулі — США, Канади і зацікавлених країн Латинської Америки.
Наголошуючи на важливості міжнародної співпраці у сфері енергетики, документ передбачає також, що держсекретарю і міністру енергетики США буде доручено “негайно створити або розширити стратегічні енергетичні партнерства з урядами держав, які є найбільшими постачальниками або споживачами енергії”. При цьому в законопроекті наголошується, що в такій співпраці зі США не можуть брати участь “держави, яким не дозволено одержувати американську економічну або військову допомогу”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору