Рівне:

Створення та просування сайтів

Ходорковського засудили до дев’яти років ув’язнення

Україна і світ 02-чер, 2005, 15:449 prov 932
У вівторок, 31 травня, Міщанський суд Москви виніс вирок у справі Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва. Кожного з них визнано винним і засуджено до 9 років позбавлення волі. Вислухавши вирок, Ходорковський заявив: “Вирок мені зрозумілий. Це – пам’ятник басманному правосуддю”, – сказав колишній голова колись процвітаючої російської нафтової компанії.
Вирок може бути оскаржений протягом 10 днів у вищій судовій інстанції. Як зазначено у вироку, терміни покарання обчислюються з моменту взяття Ходорковського і Лебедєва під варту.
За майже два тижні читання вироку судді зачитали понад 1 тис. сторінок тексту. 12-ий день читання вердикту став останнім.
Суд визнав, що Ходорковський скоїв дев’ять злочинів за 6 статтями Кримінального кодексу РФ. У свою чергу голова “Менатеп” скоїв 8 злочинів, також передбачених шістьма статтями КК.
Суд визнав Ходорковського і Лебедєва винними в подвійному шахрайстві (стаття 159), у тому, що вони двічі організували злісне невиконання службовцями комерційної організації рішення суду, яке набуло чинності (стаття 315). Крім того, Ходорковському закидають два епізоди за статтею 160 Кримінального кодексу – присвоєння або розтрата, тоді як Лебедєв визнаний винним за одним епізодом за цією статтею.
На думку суду, підсудні скоїли злочин, передбачений статтею 165 – заподіяння великого майнового збитку власникам без ознак розкрадання, вони також організували ухиляння від сплати податків із організацій в особливо великому розмірі у формі оплати не коштами, а векселями (стаття 199).
Крім того, Ходорковський і Лебедєв самі, як фізичні особи, ухилялися від сплати податків (стаття 198) і не доплатили прибуткового податку і внесків у позабюджетні фонди: Ходорковський більше 54, 5 млн. рублів, а Лебедєв – понад 7 млн. рублів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору