Рівне:

Створення та просування сайтів

Свавілля рівненських чиновників

Суспільство 06-лис, 2008, 11:449 prov 939
Із недавнього часу найвищими державними структурами гарантовано матерям соціальну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Проте у Рівному склалася, м’яко кажучи, парадоксальна ситуація: замість затверджених і передбачених державою 557 гривень, хитрі місцеві чиновники виплачують по 140 гривень, на місяць. І щоб одержати обіцяне, батьки вимушені звертатися до вищих владних структур та судів. Крім того, схоже, що інформацію про належну суму соціальної допомоги від людей свідомо приховують.
Наприклад, мешканка міста Рівне Катерина Огаркова отримує 140 гривень соціальної допомоги на дитину, а про справжню її суму, яка більша майже у чотири рази, випадково дізналася від знайомої. А тому зібрала відповідні документи і почала домагатися доплати, оббиваючи пороги різних установ. Але поки що безуспішно. Штучно створені чиновницькі бюрократичні перепони не так легко подолати.
Ще одна мати, Наталя Одарчик, яка також виховує малечу віком до трьох років, так само одержує урізану соціальну допомогу. Вона цілком справедливо вважає, що ні їй, ні тим більше дитині ці гроші зайвими не будуть у наш фінансово складний час. Жінка висловлюється рішуче: “Невідомо кому дарувати кошти, які законно належать дитині, не збираюся. Я думаю, якщо батьки не полінуються, гроші вимушені будуть повернути”.
Ще у 2001 році допомога по догляду за дитиною по досягненню нею трьохрічного віку була затверджена у розмірі прожиткового мінімуму. Проте лише торік завдяки рішенню Конституційного суду України така норма стала чинною. Як уже йшлося вище, нині розмір допомоги становить 557 гривень. Але цієї суми досі не хочуть виплачували із досить простої і майже примітивної причини: такі із цією метою у бюджет 2008 року закласти “забули”.
На думку начальника Рівненського міського відділу призначення державних допомог Маргарити Жолобової, вищої суми, ніж закладено у бюджеті, вони у будь-якому разі платити не можуть. І на цьому солоденька пісенька обривається...
Відтак батькам, щоб одержати належну соціальну допомогу, необхідно звертатися до суду. Але й тоді справа відразу не вирішується. Як повідомив юрист Микола Глотов, Рівненський окружний адміністративний суд усі позови громадян із цього приводу задовільняє. І, відповідно, належні гроші їм повинні виплачувати. Але й тут не обійшлося без бюрократичних хитрощів і чиновницького свавілля. Міське управління призначень державних допомог на ці рішення адміністративного суду подає скарги до Львівського апеляційно-адміністративного суду. А тут ці справи у зв’язку із великою завантаженістю будуть розглядатися тривалий час, розтягнувшись невідомо на скільки. Та й не всі батьки мають змогу продовжувати тяганину далеко від Рівного.
На сьогодні батькам малолітніх дітей залишається тільки чекати, доки хтось із високопосадовців у Києві зрушить цю справу із мертвої точки, аби громадянам не відсуджувати те, що їм і так належить згідно закону. Але очільникам нині не до таких “дрібниць”, бо вони по саме горло зайняті клопітними міжусобицями.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору