Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненські банкіри обговорили фінансово-економічну ситуацію в державі

Останні новини 19-гру, 2008, 12:259 prov 1 297
Перший рівненський бізнес-портал «ДіловеРівне» diloverivne.com у середу 17 грудня провів зустріч місцевих банкірів із представниками засобів масової інформації, на якій обговорювались актуальні проблеми фінансової сфери.
На зустрічі були присутні керівники та заступники керівників рівненських філій та відділень відомих банків: ПУМБу, «ОТП Банку», «Індекс-Банку», «Західінкомбанку», «Брокбізнесбанку», «БМ Банку», Банку «Арма» та ріелтори.
Під час діалогу із журналістами була гаряче, адже час нині непростий і фінансову кризу вже відчули всі.
Керуючий регіональним відділенням ЗАТ "ОТП Банк" Сергій ГЕМБЕРГ зауважив, що нині курс долара стрімко росте, і люди, що взяли доларові кредити, з острахом чекають нового підвищення курсу, бо їхні гривневі доходи вже не достатні для того, аби виплачувати кредит. Настав час, коли банки повинні запропонувати програми лояльності своїм клієнтам. Приміром, реструктуризацію боргу чи переуступку кредиту. На жаль, рівненські банкіри не можуть прийняти рішення, які допоможуть фінансовому ринку, бо вони приймаються керівниками держави, але можуть роз’яснити клієнтам, що їм робити за умов, що склалися на ринку.
З ним погодився керуючий РФ «Західінкоманку» Олег ЯЦУК. За його словами, якщо людина не може платити за іпотечним кредитом, то може переуступити кредит іншій людині, яка зацікавлена в об’єкті іпотеки.
Більшість банкірів розповіли, що їхні банки справді шукають шляхи, які б могли допомогти вийти з непростої ситуації клієнту і радять позичальнику вести діалог із банком, щоб вирішувати питання разом. Деякі банки у Рівному вже пропонують платити позичальнику тільки відсотки за кредитами, відстрочуючи платежі за тілом кредиту.
Але на думку директора відділення «БМ Банку» у м. Рівному Романа КІСІЛЯ, відстрочувати платежі за кредитами банкам не варто.
- В Україні ситуація не така вже й гостра, бо ми - тільки перше покоління споживачів. Скажімо, у тій же Америці це вже третє покоління і банки до своїх клієнтів там ставились лояльніше, - зауважує він. - Наші банки ж залучаючи позичальника, ретельно перевіряли його платоспроможність, тому, приміром, кожен позичальник «БМ Банку» надійний.
Роман Кисіль зазначив, що його банк не відстрочуватиме виплату тіла кредиту на півроку, бо таким чином фактично збільшить у майбутньому навантаження на конкретного позичальника.
Проте присутні банкіри не приховували того, що деяким банкам доведеться продавати заставне майно неплатників і звертатись до послуг колекторів, які вибиватимуть борги з клієнтів.
Начальник Рівненського регіонального управління ТОВ КБ «Арма» Максим АНТОНЕЦЬ зазначив, що колекторські компанії працюють у Рівному вже біля двох років, їхніми головними клієнтами були кредитні спілки, що спеціалізувалися на видачі споживчих кредитів. Нині до послуг цих структур доведеться звертатися деяким банкам. Але, щоб не доходила справа до колекторів, позичальникам краще йти на діалог із банками. Можливо, фінустанова піде на зустріч клієнту, а якщо людина ховається, то до неї ставлення банку змінюється.
Банкіри під час зустрічі говорили ще й проте, що більшість їхніх клієнтів свого часу не читали уважно кредитних договорів, не вникали у те, що підписують. Нині настав час для того, щоб стати юридично та фінансово грамотними.
Керуючий відділенням ПУМБ у м. Рівному Юрій СОСЮК зауважив, що не потрібно журналістам висвітлювати суб’єктивні думки працівників сфери фінансів, бо це може створити паніку на ринку, а зосередитись на потрібних беземоційних консультаціях фахівців, які б допомогли людям розібратися у ситуації, що складатиметься.
До розмови приєдналася директор РФ СК «Універсальна» Наталія БЕЛЕЛЯ, яка була присутня на зустрічі.
Вона наголосила, що виправити загальноукраїнську ситуацію учасники дискусії у Рівному не можуть. Але місцеві журналісти здатні підвищити юридичну та фінансову грамотність і своєю роботою допомогти на непростому етапі конкретним людям, для яких вони пишуть.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору