Рівне:

Створення та просування сайтів

Збір чорниці – лімітований

Кримінал 07-лип, 2005, 13:409 prov 2 263
На Рівнещині настала благодатна пора масового збору чорниці. І на ліси почалися набіги натовпів любителів поживитися цією цінною продовольчою і лікарською ягодою. Одні це роблять із метою збагачення, а інші – щоб мати хоч якийсь додатковий прибуток до скупого сімейного бюджету. “Дикі” ж збирачі, як відомо, нехтують забороненими методами збору чорниці, використовуючи для цього так звані “гребінки”, після застосування яких на галявинах від рослин залишаються сторчаки.

У нинішньому році з метою контролю обсягів збору і реалізації лісових ягід в області створено спеціальну комісію. Крім того великі експортні партії такої продукції не обминатимуть своєю пильною увагою податківці та митники. Адже, нічого гріха таїти, до цього часу лісоягідний бізнес майже повністю знаходився у “тіні”, а, відтак, місцеві бюджети недоотримували значні суми поповнень. Відтепер закупівельники популярних для експорту чорниці та журавлини сплачуватимуть 13 відсотків податку на прибуток.
Крім того заготівельники обов’язково повинні мати так звані лісові квитки.
У нинішньому році, щоб хоч якось впорядкувати процес, валовий збір чорниці на Рівненщині лімітований і не повинен перевищувати 14 тисяч тонн. Проведено конкурс, у якому право займатися заготівлею ягід вибороли 24 місцеві підприємства і підприємці, більшість із яких мають переробні потужності, в тому числі по кілька із Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
Чи буде наведено порядок із заготівлею ягід в області та чи діждемося ефективності від вжитих заходів – покаже час. Адже аналогічні комісії на Рівненщині уже створювалися чотири роки поспіль. Також встановлювалися ліміти та дозволи на збір та заготівлю лісових ягід для підприємств та підприємців, а щороку у населення дозволялося закуповувати не більше 20 тисяч тонн цієї продукції.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору