Рівне:

Створення та просування сайтів

Налітай на чорниці. У Сарнах на Рівненщині їх дуже багато...

Останні новини 21-чер, 2008, 19:059 prov 2 546
З приходом літнього сезону розпочинається збирання та заготівля лісових дарів, якими так багата Сарненська земля. Саме питання заготівлі природних ресурсів у Сарненському районі розглядалося на семінарі секретарів сільських, селищних та міського голів у райдержадміністрації. “Відповідно Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду є платним” – каже начальник податкової інспекції у Сарненському районі Галина Шеремет. Також зазначила, що заготівля з метою подальшого продажу дарів лісу в порядку спеціального використання проводяться згідно з дозволами (наприклад - лісовими квитками виданими постійними лісокористувачами (лісгоспами) або сплативши податок на промисел придбавши одноразовий торговий патент.
Збір, заготівля природних рослинних ресурсів місцевого значення повинна відбувається лише в межах обсягів, вказаних у наданих постійними користувачами дозволах на спеціальне використання природних рослинних ресурсів. Нормативи плати за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення затверджені Розпорядженням Рівненської ОДА № 94 від 05.08.2008р. Наприклад, норматив плати за збирання чорниці складає 0,370 грн./кг. Саме це питання сільські голови мають взяти на контроль. На сьогодні лише 5 структур отримали дозволи на заготівлю лікарських рослин. В тому числі і Рівненська облспоживспілка, та 4 суб’єкти підприємницької діяльності, які отримали ліміти на сьогодні.
Якщо громадянин вирішить продавати чи здавати заготівельникам зібрані лісові ресурси, повинен пам’ятати про необхідність сплати податку з отриманих від такого продажу доходів за ставкою 15%, при цьому жодних пільг з оподаткування такого джерела доходу діючим законодавством не передбачено.
По закінченні розгляду питання було прийняте рішення організувати групу, яка буде контролювати заготівлю дарів лісу на території району. І, звичайно, головну роль в цьому будуть відігравати голови сільських, селищних рад на території яких і буде здійснена заготівля. Вже на даний час процес заготівлі рухається дуже швидко.
Піднімалося на семінарі й питання, яке також не менш важливе – це стан реалізації літньої торгівлі на території району. Період весняно-літньої торгівлі розпочався з 15 квітня і закінчиться 15 жовтня календарного року, тому необхідно здійснювати постійний контроль в даному напрямку роботи. Особливу заклопотаність в весняно-літній період викликає несанкціонована торгівля продуктами харчування сумнівної якості в невстановлених місцях.
Саме на правилах, яких необхідно дотримуватися під час весняно-літньої торгівлі було наголошено під час проведення семінару. Перевірки, які були здійснені в межах району показали, що маса порушень у цьому напрямку є і їх треба усувати.
На даний час, досі не закрито низки стихійних ринків, а спроба зменшити кількість так званих “малих архітектурних форм”, себто звичних кіосків, спричинить неабияке напруження. Але з цим, звичайно необхідно миритися.
Для прикладу можна взяти м. Львів, де кілька років тому міська влада до Дня міста проводила акцію “Магазин у твоєму домі”. За мету взяли максимально наблизити крамниці до покупця, щоб вони були в кожному будинку. Для цього облікували всі приміщення, які перебували в комунальній власності, та пропонували підприємцям освоювати їх. Там, де раніше були напівзатоплені підвали та неробочі комунікації - тепер це облаштовані та відремонтовані приміщення з доглянутою прилеглою територією. Ці магазини на перших поверхах житлових будинків стали альтернативою і кіоскам, і стихійній торгівлі.
Можливо, це є альтернатива на майбутнє і для нашого району?
Анастасія Коваленко.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору