Рівне:

Створення та просування сайтів

ЗЕМЛЯ ЯК ДЖЕРЕЛО НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ

Актуально 09-чер, 2005, 11:149 prov 1 133
Протягом травня на Рівненщині, як і в усій країні водночас, проводилася комплексна перевірка додержання вимог законодавства, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель на території області, зініційовану відповідним розпорядженням Президента України. Згідно з дорученням Кабміну України та листом Секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Петра Порошенка, прийнято відповідне розпорядження голови Рівненської обласної ради і створені робочі групи, до складу яких увійшли керівники та спеціалісти регіональних органів Держкомзему України, СБУ, МВС, ДПА, КРУ, Мінекології, Держкомлісгопу, Держкомводгоспу, органів архітектури, місцевих держадміністрацій.
Підсумки проведеної перевірки стали предметом обговорення на розширеній колегії Рівненського обласного головного управління земельних ресурсів.
У ході перевірок на місцях виявили 314 порушень земельного законодавства, що, в основному, стосувалися надання у використання та вилучення земельних ділянок.
Як зазначив заступник начальника облголовуправління, начальник відділу організації інспекторської діяльності управління Микола Гарнага, “основний фактор, що призвів до порушень, – низький професійний рівень осіб, які готують рішення про надання земельних ділянок у користування”.
Сільради на місцях видають дозволи на користування без розробки необхідної технічної документації. Це у свою чергу “спровоковане” надто складним механізмом реєстрації права власності, високою вартістю виготовлення документації, яка часом перевищує вартість самої оренди, надто довгим терміном оформлення документів тощо. Мають місце самовільні захоплення ділянок, заниження орендної плати, протизаконне надання пільг, використання земельних ділянок не за призначенням. Все це ускладнює контроль за використанням землі, планування місцевих бюджетів, а також виконання їх, наповнення.
Уповноважені органи земельних ресурсів під час перевірки розглянули 82 справи про адміністративні правопорушення, винних осіб притягнули до відповідальності. До органів прокуратури передано 7 матеріалів, у т.ч. 2 щодо необхідності порушення кримінальних справ. Найбільше порушень при прийнятті рішень органами місцевого самоврядування щодо надання (вилучення) земель різноцільового призначення виявлено у Рокитнівському районі – 51, Сарненському – 27, Березнівському – 20.
При перевірці виконання умов договорів купівлі-продажу земельних ділянок лише у 6 сільських радах Березнівського району виявили, що за продані земельні ділянки не надійшло в бюджети місцевих рад 18896 гривень.
Незаконні надання пільг щодо сплати земельного податку створили ненадходження до обласного бюджету 56 930 гривень. У списку підприємств-боржників, які не поспішають сплатити податковий борг, – Висоцьке ДЛГ, Рівненська АЕС, Радіотелевізійний передавальний центр, ВАТ “Газотрон”, ВАТ “Рівненський радіотехнічний завод” та інші.
У результаті допущених правопорушень чинного земельного законодавства загальна сума недоотриманих доходів бюджетів різних рівнів складає 7 360 000 гривень.
Упорядкуванню підлягає також використання та охорона земель, на яких розміщені родовища бурштину, кар’єри видобування торфу. Окремої уваги потребує врегулювання землекористування на території природоохоронних та історико-культурних заповідників.
Одним із “каменів спотикання” у вирішенні проблем землекористування є розмежування земель комунальної та державної власності. Невизначеність у розв’язанні цього питання, як і непоінформованість населення стосовно правових аспектів землекористування, надає широке поле для зловживань.
Любов АНТОНЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору