Рівне:

Створення та просування сайтів

Співає унікальний творчий колектив

Суспільство 22-січ, 2009, 15:239 prov 1 495
Дубенщина завжди славилася художньою самодіяльністю. Перелік творчих колективів, що радують земляків чудовими співами, мелодіями, запальними танцями, зайняв би чимало місця. Як правило, серйозні аматорські об’єднання існують тривалий час. Так, не один рік виступає хорова капела районного Будинку культури, вже відзначив 25-річчя міський хор ветеранів Збройних сил України і хор Мирогощанського аграрного коледжу, 35-річчя дитячий духовий оркестр зі Смиги, має багатолітнє творче обличчя ансамбль народної музики „Віночок” із райцентру. Віднедавна в цьому ряду називають і хор священнослужителів Дубенського благочиння Київського патріархату. Організований десять років тому, творчий колектив вже має багатьох шанувальників: за ей час він став відомим не лише в Україні, але і за її межами. Це ще раз засвідчив перший фестиваль духовного піснеспіву, що започаткували у древньому граді.
Давайте ближче познайомимося із унікальним творчим колективом. І допоможе нам у цьому один із його організаторів, настоятель Свято-Преображенської церкви отець Богдан.
– Відразу скажу, що не прагнемо бути конкурентами відомим у регіоні аматорським гуртам. Ставимо за мету пропагувати духовні піснеспіви серед пастви. Тому виступаємо і у світських закладах, і перед представниками різних релігійних конфесій. Задоволені, що духовна пісня, завдяки нашим старанням, звучала в Луцьку, Червонограді, Здолбунові, Рівному, Гіжицько (Польща), багатьох сільських парафіях району, в будинку для старих та інвалідів, у виправно-трудовій колонії, в онкодиспансері. А коли сивочоле місто відзначало свій 900-літній ювілей, підготували цілу програму, з якою виступили в замку. Її прослухали патріарх України-Русі, високопреосвященний Філарет, численні київські гості, зокрема Микола Жулинський, Богдан Ступка, Ліна Костенко, Іван Драч, Ніна Матвієнко, Дмитро Гнатюк, які належно оцінили старання співаків, котрі хвалять ім’я Господнє, вчать добру. А ідея створити такий хоровий колектив (до речі, перший в області), як мовиться, давно витала в благочинні. Об’єднались у ньому люди різного віку, різної музичної освіти (лише один закінчив консерваторію), але високого покликання, котрі добре знають, як впливає духовна культура на серця та душі слухачів. Варто назвати першопрохідців, які допомагають духовній пісні вийти із храму та прокласти стежину до мирян. Це священнослужителі дубенських храмів, отці Володимир, Іван, Василь Святослав, псаломник Петро. Співають і душпастирі приміських сіл, зокрема Варкович, Семидубів, Шепетина, Тараканова. І хоч об’єднались у колективі люди різного віку, та високе покликання дає гарні плоди, коли йдеться про виступи серед парафіян.
Мені вдалось побувати на двох концертах хору, тому скажу: колектив упевнено йде до мети. Чим „бере”? Насамперед вправністю. Звучить у чотири голоси, акапельно, тобто без музичного супроводу. Майстерність – результат наполегливої праці керівника, добре знаного в регіоні хормейстера, заслуженого працівника культури України, викладача Дубенського училища культури та мистецтв Олега Кривенчука, який ось уже десять літ „каже” вагоме слово в дещо призабутому, недослідженому фольклорному пласті. І хоч за прикладом дубенчан створено аналогічний хор при Рівненському благочинні — це дуже мало для області. Випускник Харківського інституту культури плідно продовжив родинну традицію Кривенчуків: дід пана Олега співав у церковному хорі, бо мав рідкісний голос – „бас-профундо”, батько був художнім керівником заслуженої капели бандуристів на Житомирщині (в музичній школі Малина проходять щорічні обласні конкурси кобзарського мистецтва ім. Івана Кривенчука), мати пана Олега хоч і була за фахом бухгалтером, також грала в капелі бандуристів. До речі, й дружина нашого героя, пані Тамара, працює поруч із чоловіком, допомагає в оформленні концертів, у написанні сценаріїв, у підготовці ведучих як викладач режисерського відділу. До речі, завдяки такому „тилу” хормейстеру вдається плідно працювати із народним хором Мирогощанського аграрного коледжу, ансамблем народної музики училища „Віночок”, що стали лауреатами багаторазових творчих конкурсів.
Пан Олег радіє, що може сказати своє слово в дещо призабутому, недослідженому фольклорно-духовному пласті. Які ж твори у програмі хору? Коли в місті над Іквою священнослужителі Луцька, Рівного, Дубна вперше виконували різдвяні колядки, цим місцевим аматорам духовної пісні вдалось переконати слухачів, які зібрались у Будинку культури, що в різдвяні дні справді небо і земля торжествують, прославляючи новонароджене Богонемовля.
Наведу слова ведучого свята, викладача Київської духовної семінарії, митрофорного протоієрея, отця Ігоря Швеця: „В колядках – велич пізнання Різдва українцями, це та сила, що не дала, не дає і не дасть нашому народу духовно вмерти. І якщо справді на небесах (за свідченням Біблії) ангели у „Книгах життя” записують усе, що здійснене людьми на землі, то там обов’язково буде рядок про те, що в літописному граді хори прославляли Різдво Христове, піднесено, багатоголосо закликали „Радуйся, ой радуйся, земле, Син Божий народився”. А ще великої сили набували звернені до Всевишнього слова молитви дубенчан: „Даруй літа щасливії нашій славній Україні”. Варто сказати про чарівні піснеспіви про непорочну Діву Марію, Матір Божу, новонародженого Ісуса Христа, волхвів, зорю над Вифлеємом”.
А тепер ще про один концерт, що відбувся завдяки подвижникам у чорних сутанах напередодні Великого посту і нагадав про зустріч світлого Воскресіння Христового. Дві години співаки тримали в щемливій напрузі слухачів, що прийшли в Будинок культури. То лише на перший погляд духовні твори одноманітні. Кожен має глибокий зміст, неповторну мелодику, таїть віру, надію та любов, учить, як очистити душу від скверни, прийти до Бога, торкнутися найпотаємнішого в бутті, наповнити серце натхненням і радістю.
Почався концерт славнозвісним „Отченашем” в обробці Максима Березовського, що налаштував присутніх на серйозний лад. Далі звучала низка творів Дмитра Бортнянського, інших композиторів. Назву лише заголовки: „Помилуй мене, Господи”, „Душе моя, устань”, „Під хрестом твоїм стою”, „Про спасіння”, старовинні наспіви „Не маємо іншої помочі”, „До Богородиці старанно”. Виконувались також твори російських авторів Андрія Архангельського, Василя Лузіна, болгарського Петера Денєва. Окремо згадаємо про співпрацю хору з викладачем Луцької духовної семінарії, протоієреєм Віталієм Собком. У концерті прозвучало кілька пісень в обробці випускника Львівської консерваторії імені Лисенка, зокрема відома „Страждальна мати”. Заключним акордом виступу хору став твір славетного українського композитора Артемія Веделя „Покаяніє, відкрий мені двері”.
Можна чимало говорити про зростання виконавської майстерності співаків-священнослужителів, уміння відірвати слухачів від земних буденних справ, примусити благоговіти, відчути, що хоч трішки прилучаються до Всевишнього. Недарма нині жодне серйозне культурне дійство не обходиться без участі хору церковнослужителів у регіоні, залучають їх і до виступів за рубежем. Ось кілька вагомих штрихів із біографії творчого колективу. Він – лауреат фестивалю „Осінні концерти духовної музики”, що проходив у Польщі, лауреат ІХ Слов’янського фольклорного фестивалю „Коляда” в номінації „чоловічий хор”. У травні 2004 виступав у французькому місті Сен-Сір, де отримав золоту медаль; цьогоріч успішно гастролював у кількох містах Словаччини. Запросила хор духовенства Дубенського благочиння бургомістр міста Гіжицько, пані Іоланта Пьотровські. У місті-побратимі наші співаки виступили зі змістовним репертуаром колядок не лише перед українською діаспорою, але і перед тамтешніми католиками. За участь у гала-концерті в місті Круглянка (Мазурщина) отримали Грамоту від Мазурського регіонального відділення українців, яку вручив його голова Іван Пік. І рівняни теж мали змогу слухати дубенчан в органному залі.
Нещодавно громадськість Дубна відзначила 10-річний ювілей самобутнього творчого колективу. В районному Будинку культури пройшов творчий звіт ювілярів. На захід запросили гостей із сусідніх областей. У концерті виступили хор церкви Святого Юри з міста Яворова (Львівщина), квартет церкви Успіння святої Богородиці зі Львова, виступив також архієрейський хор „Знамення” Свято-Покровського собору (Рівне) та хор „Відродження” Дубенського коледжу культури та мистецтв РДГУ. Ювілярів нагороджено почесною грамотою обласної ради. Присутні тепло вітали винуватців торжества.
Останнім часом колектив поповнивсь новими співаками, нині він налічує 14 осіб. Є можливість акапельно в чотири голоси виконувати такі твори, як „Концерт №9” і „Єдинородний сину” Дмитра Бортнянського, „Блажен муж” та „Нехай сповняться уста наші” Артемія Веделя, лірницький кант „Через поле широкеє”.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору