Рівне:

Створення та просування сайтів

КІЛЬКО ТОЇ ЗИМИ...

Суспільство 29-січ, 2009, 11:389 prov 981
І дошкільнятам відомо, що власне тіло необхідно тримати у чистоті. Або, висловлюючись медичною термінологією, дотримуватися гігієни, хоча б примітивної. А для цього треба не менше одного разу на тиждень відвідувати лазню, чи в крайньому випадку приймати душ. Це — однозначно! Про сауну мови не будемо вести. Така розкіш, як полюбляють висловлюватися вітчизняні скоробагатьки, не для пересічних громади .
Проте на сумні висновки спонукають деякі статистичні дані. На території Рівненської області знаходиться майже 250 сіл, де проживає загалом понад 800 тисяч населення. Але до їхніх послуг всього-на-всього півтора десятка лазень. І, як не дивно, ця болюча (точніше, свербляча) проблема нікого не турбує: ні місцеву владу, як районну, так і обласну, ні народних депутатів, ні, врешті, санітарно-епідеміологічну службу, якій обов’язки велять стояти на сторожі гігієни наших людей. Всі вдають, що в нас й інших невирішених проблем — хоч греблю гати. Справді, перед багатьма співвітчизниками постало питання: як вижити? Отже — не до сфери побутових послуг, а тим більше якихось лазень. Обійдемось!
У селі нема де помитися. Не кажучи вже про те, щоб пошити одяг, відремонтувати взуття чи підстригтися. Колишні пункти побутового обслуговування зруйновані вщент чи перепрофільовані у забігайлівки.
Проте я не хочу ображати наших селян і стверджувати, що вони розбудовують молоду державу і хочуть прорватися на простори Європи немитими. Крий Боже! Просто більшість із них змушені діставати колись приховані тазики, великі ночви, допотопні балії (якщо збереглися), гріти на плиті чи у печі воду і успішно змивати із тіла бруд сучасності. Бо хто ж нас немитих і непідстрижених у Європу пустить?!
У зв’язку з цим згадався старий, із довжелезною бородою, анекдот. У селі молоді хлопці, беручи на кпини діда, запитують:
— Де ви, діду, миєтесь?
— Завсігди у річці!
— Ну, а зимою?
— А кілько тої зими...
Жарти жартами. Але через систематичне недотримання норм гігієни виникають і серйозні неприємності. Особливо у шкільних колективах, де велика скупченість дітвори. Спеціально обминемо медичну термінологію і назвемо ці “неприємності” так, як їх називає народ. Час від часу, то в одній школі, то в іншій на тілі хлопчиків і дівчаток заявляються то якісь лишаї, то короста, то ще якась зараза, а то цілі контингенти учнівства раптом масово вражає вошивість. До речі, про це у цивілізованих країнах у XXI столітті вже давно забули.
Тепер ще про одне. Уявімо, що селянин приїхав у Рівне із невгамовним бажанням відвідати лазню і від душі попаритися. Але чи по кишені йому таке задоволення? Коли навіть вартість примітивної чоловічої стрижки сягнула за 20 гривень.
І ще один факт наштовхує на роздуми. Майже у кожному селі Рівненської області без проблем у забігайлівці можна напитися до поросячого вереску горілки чи вина. А ось помитися або підстригтися — зась! Дивний все-таки, ми народ...
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору