Рівне:

Створення та просування сайтів

Газові прийоми. Юристи Ющенка знайшли шляхи перегляду контрактів з Росією

Україна і світ 29-січ, 2009, 12:589 prov 939
Газові прийоми. Юристи Ющенка знайшли шляхи перегляду контрактів з Росією


Підставою для перегляду або визнання недійсними контрактів на постачання і транзит газу між Україною і Росією в цілому або їхніх певних умов є несправедливість таких умов стосовно української сторони. Про це йдеться в аналізі юридичних підрозділів Секретаріату Президента газових угод, підписаних 19 січня 2009 року у Москві, про що повідомив заступник глави СП - Уповноважений Президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігор Пукшин.

У документі зазначається, що, проаналізувавши низку положень контрактів на транзит і постачання газу, можна зробити висновок "про явну диспропорційність в питаннях прав і обов'язків, а також в принципах відповідальності договірних сторін". Цей факт, на думку юристів, "дає право НАК "Нафтогаз України" звернутися до ВАТ "Газпром" з пропозицією про внесення змін у відповідні пункти контрактів з метою приведення їх у відповідність з міждержавними угодами і встановлення рівноцінних паритетних відносин договірних сторін".

Юридичні підрозділу СП при цьому наголошують, що відмова "Газпрому" внести зміни у контракти дасть право "Нафтогазу" звернутися до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма для вирішення суперечки про внесення відповідних змін у контракти або для визнання дискримінаційних положень контрактів недійсними.

Низка положень контрактів дають "Газпрому" "очевидні переваги, а НАК "Нафтогаз України" ставлять в явно несприятливе і залежне положення", - додають юристи. Це, відзначають вони, у свою чергу, дозволяє зробити висновок, "що укладенню контрактів передували переговори, які не відповідали принципу сумлінності".

Згідно із підписаним 19 січня у Москві між "Газпромом" і "Нафтогазом" контрактом про купівлю-продаж газу, він діє з 1 січня 2009 р. до 31 грудня 2019 р. Протягом цих років базова ціна газу для України - $450 за 1 тис. кубометрів. Контрактна ціна газу в доларах США за 1 тис. кубометрів визначається на 1 січня, 1 квітня, 1 липня і 1 жовтня кожного року поставки і діє протягом відповідного кварталу року поставки. Так,у I кварталі 2009 року вона становить $360. Далі вона буде розраховувати за затвердженою сторонами формулою. Проте, якщо будь-яка зі сторін заявить, що обставини на ринку паливно-енергетичних товарів істотно змінилися і контрактна ціна не відображає рівня цін ринку, то сторони вступають у переговори про перегляд контактної ціни.


Продавець "Газпром" приймає на себе зобов'язання передати, а покупець "Нафтогаз" прийняти з 1 січня 2009 р. до 31 грудня 2019 р. природний газ російського, казахстанського, узбецького і туркменського походження в кількості 40 млрд. кубометрів у 2009 році, а починаючи з 2010 року - 52 млрд. кубометрів щорічно. Продавець гарантує, що газ, що постачається покупцю за контрактом між "Газпромом" і "Нафтогазом" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 рр., є власністю продавця і не обтяжений претензіями або вимогами третіх осіб.


Згідно із підписаним 19 січня в Москві між "Газпромом" і "Нафтогазом" контрактом про транзит газу територією України, "Газпром" буде прокачувати через Україну по 110 млрд. кубометрів газу за рік по 2019 рік за ставкою $1,7 на 100 км. Однак частина газу піде за ставкою $1,094 за рахунок погашення раніше отриманого авансового платежу. Тобто "Нафтогаз" надасть в 2009 р. послуги транзиту газу на суму $250 млн. в рахунок оплати авансового платежу, отриманого раніше від "Газпрому". Фактично гроші "Нафтогаз" почне отримувати тільки з лютого-2009. Розрахункова вартість послуг "Нафтогазу" за транзит цього року орієнтовано становить $2,35 млрд.

http://news.liga.net/ukr/news/NU090736.html
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору