Рівне:

Створення та просування сайтів

До нас приїдуть китайці

Суспільство 11-сер, 2005, 10:069 prov 1 209
У 1994 році в Рівному започаткував свою біографію клуб фотохудожників “Час”. Однак справжню свою мистецьку роботу він розпочав двома роками пізніше, коли в його виставковій галереї відкрилася Перша Національна виставка майстрів фотооб’єктиву. Відтоді і донині очолює фотоклуб “Час” Сергій Бусленко, володар майже 170 міжнародних нагород, з яких – 33 золоті медалі та 4 гран-прі.
– Пане Сергію, в яких умовах народжувався фотоклуб “Час”?
– Одинадцять років тому наш фотоклуб одержав своє приміщення. Для цього, щоправда, довелося докласти чимало зусиль. І вже Перша Національна виставка в його стінах засвідчила про велике майбутнє “Часу”. Довкіл фотоклубу об’єдналося майже 20 фотохудожників, які почали запрошувати до себе в гості не лише колег з України, а й багатьох країн світу. До нас приїздили виставки зі Швейцарії, Тайваню, Китаю, Франції, Італії, Росії та інших країн Європи, Азії, Африки Америки та Австралії. Як колективні, так і персональні. Я вже не кажу про такі цікаві імена з України, як Ігор Карпенко з Харкова, Євгеній Комаров із Ялти, Микола Тинкалюк зі Львова, Олена Мартинюк з Одеси…
– Ну, звичайно, і ваше ім’я тут…
– Мав власним прикладом організовувати колег на активну творчу працю.
– За які кошти живе фотоклуб, а з ним і фотогалерея?
Живемо за власні внески. Це непросто, оскільки виставки в нас безкоштовні. Правда, інколи нам підставляють своє плече владні та фондові структури, як це було під час спільно організованої нами, американською асоціацією, міжнародною федерацією фотохудожників і європейським фотографічним союзом виставки “Рівне-2001”, що проходила в рівненському Будинку вчених і в якій узяло участь 52 країни світу. Частіше б нам так допомагали. Насамперед фінансово. І тоді б Будинок вчених міг би стати нашим постійно діючим салоном.
– Скільки виставок прийняла за час свого існування фотогалерея “Час”?
– Точну цифру мені назвати важко. Зрештою, справа не в цьому. Головне, що чи не кожна з них стає помітним мистецьким явищем не лише для рівнян. А відтак кожен її учасник отримує шанс для нового, ще вищого сходження на фотомистецький Парнас. Вона була й моєю сходинкою до визнання. Власне, кожен із членів нашого фотоклубу про це вам скаже.
– Пане Сергію, торік фотоклуб “Час” відзначив своє 20-ліття. Отже, авторитет він уже здобув. А кожен фотохудожник-земляк зокрема?
– Сам фотоклуб носить звання народного. Це вже про щось говорить. Що ж до членів фотоклубу, то й вони задніх не пасуть. Може, буду нескромним, однак назву і свої здобутки. Як член Національної Спілки фотохудожників України, голова фотоклубу, я встиг уже стати членом Королівської фотографічної асоціації Великобританії, офіційним членом фотографічної асоціації Америки в Україні. Вистачає й різноманітних нагород. Членами Міжнародної федерації фотомайстрів є Едуард Хитрий, Олексій Потянок та Микола Демченко. Плідно працюють й інші фотохудожники.
– Вас, пане Сергію, знають шанувальники фотомистецтва не лише України як майстра підводних зйомок. Від ваших світлин вони просто в захопленні. Та й газети і журнали світу про це не раз писали. Де останнім часом експонувалася виставка ваших робіт, “підводних” зокрема?
– Маю велике задоволення від виставки, яка зовсім недавно проходила на урядовому рівні в Китаї. Мешканці та гості цієї великої країни мали нагоду ознайомитися з низкою моїх різножанрових фотографій, у тому числі й зроблених під водою.
– Найближчим часом що готує “Час” своїм гостям?
– Мій творчий візит до Китаю сприяв тому, що ми досягнули домовленості про вересневий візит до Рівного китайської делегації, яка привезе виставку робіт своїх фотомайстрів. Думаю, краянам, які є постійними відвідувачами нашої фотогалереї, буде на що подивитися. Принаймні я із великим задоволенням щоразу знайомлюся з новими роботами колег із цієї країни.
Спілкувався Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору