Рівне:

Створення та просування сайтів

ІДЕ ЗИМА - ГОРЯТЬ ХАТИ

Кримінал 13-жов, 2005, 12:449 prov 1 095
З настанням осінньо-зимового періоду в пожежно-рятувальну службу дедалі все частіше надходять повідомлення про пожежі та трагічні випадки, пов`язані з ними, причинами яких є порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення, газових приладів та електрообігрівачів.
Досить сказати, що лише у Рівненській області за минулорічний опалювальний сезон було зареєстровано 545 пожеж, якими завдано збитків майже на 5 млн. грн. Але ніякі матеріальні втрати не можуть бути порівняні з трагічними наслідками пожеж. У полум‘ї загинуло 39 громадян. Ще 25 осіб отримали травми, серед яких одна дитина.
Це є результатом того, що у повсякденних турботах, рятуючись від холоду, багато людей виявляють недбалість, не звертають увагу на дотримання протипожежного режиму. Майже всі пожежі з трагічними наслідками виникають у житловому секторі, переважно сільської місцевості. В основному лихо приходить у будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей. Адже вони не мають коштів на виконання протипожежних заходів і мешкають здебільшого у старих дерев‘яних хатах, де прилади пічного опалення та електрообладнання вже давно застаріло, належним чином не обслуговується та не ремонтується. Як наслідок, найбільша кількість пожеж та загиблих у їх результаті них людей реєструється в осінньо-зимові місяці року, тобто коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.
Ще однією з найпоширеніших причин пожеж та загибелі людей на них є куріння у ліжку, найчастіше у нетверезому стані. Стан алкогольного сп`яніння знижує рівень відчуття особистої безпеки. Враховуючи те, що у холодну пору алкогольні напої розпиваються в помешканнях, це врешті-решт призводить до пожежі. Розвиток подій іде за одним і тим же сценарієм. Людина випила, потім закурила у ліжку та не помітила, як задрімала і при цьому випустила недопалок з рук.
Ці та інші фактори з року в рік негативно впливають на стан пожежної безпеки та стають причиною десятків трагічних випадків. І ось, тільки розпочався новий осінньо-зимовий період, а на Рівненщині вже зареєстровано 141 пожежа, під час яких загинуло 5 громадян та 7 отримало травми.
Так, 5 вересня 2005 року в нічний час у селі Батьків Радивилівського району через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення вогонь пошкодив покрівлю та перекриття в господарстві 47-річного Василя. Внаслідок пожежі господар отримав термічні опіки.
З аналогічної причини сталася пожежа 21 вересня близько 21 години в житловому будинку пенсіонера Івана 1917 року народження, мешканця села Волосківці Острозького району. Лише завдяки оперативності місцевих вогнеборців з вогняної пастки була врятована внучка господаря 22-річна Валентина, після чого з отруєнням продуктами згоряння її доставили в Острозьку ЦРЛ.
Останній випадок пожежі з причини порушення вимог пожежної безпеки при обігріві приміщень мав місце вночі 9 жовтня нинішнього року в селі Берестя Дубровицького району. І знову ж таки лише завдяки професіоналізму бійців МНС вогонь не встиг набрати розмаху і тільки частково пошкодив перекриття житлового будинку пенсіонерки Єви 1936 року народження.
Розповідаючи про ці пожежі, слід зазначити, що перед початком осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду співробітники МНС області провели широку роз‘яснювальну роботу з мешканцями Рівненщини щодо вимог пожежної безпеки. Проте все ж таки деякі громадяни до порад рятувальників не прислухалися.
Тому Головне управління МНС України в Рівненській області вкотре застерігає: щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними й обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, електрообігрівачів та дотримуйтесь протипожежних вимог під час їх експлуатації.
Пам‘ятайте, що ваша особиста безпека та безпека рідних і близьких вам людей залежить насамперед від вас самих!

Віктор КОЗАК,
помічник начальника ГУ МНС України в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору