Рівне:

Створення та просування сайтів

Ціни, ви куди?

Новини регіону 03-лис, 2005, 12:479 prov 1 276
А, справді, куди вже далі підніматись цінам? Але вони, непосидючі, прагнуть все до нових висот, з наростаючою швидкістю спустошуючи наші гаманці.
Цього року, наприклад, ті, хто задумався про заготівлю на зиму запасів стратегічного характеру, помітив, що ціни дуже відрізняються від попередньорічних. Усі родичі гарбузові, що традиційно коштували копійки, значно піднялись у ціні.
Картопля з нашого ринку майже зникла. А коли хто й ризикне поділитись вирощеним, то не менш як за гривню за кілограм (лише окремі селяни продавали її, рідненьку, за 80 копійок). У столиці та багатьох східних регіонах картопля коштує узагалі 2 гривні.
Експерти аграрного ринку говорять, що дві гривні за кіло – це не межа. “Після дворічного високого врожаю картоплі (2003-2004 роки) і низьких цін на нього багато хто відмовився від виробництва цього товару і, відповідно, скоротив площі, – розповів заступник директора Проекту аграрного маркетингу Андрій Ярмак. – На додачу рік видався неврожайним. За нашими оцінками, виробництво картоплі скоротилося мінімум на 20% – це найнижчий показник за останні три роки”. За словами експерта, усе менше людей займається вирощуванням картоплі на своїх “шести сотках”, тому попит на нього росте, у той час як оптова торгівля цим товаром знаходиться в зародковому стані. Варто відзначити, що Україна – не єдина в Європі країна, де почалися перебої з картоплею: “На наш неврожай накладаються ще і фактори зниження виробництва картоплі майже у всіх основних країнах-виробниках Європи: Польщі, Німеччині, Великобританії, Голландії, Чехії”, – відзначає Ярмак.
У Міністерстві аграрної політики України повідомили, що торік врожай картоплі склав 20 мільйонів 755 тисяч. Точних даних за нинішній рік ще нема, але врожай оцінюють у 20,2 мільйони тонн, за підрахунками міністерства, менше на 500 тисяч тонн, ніж торік.
Картопля “потягнула” за собою ціни на найпоширеніші овочі. Хоча, відзначає Ярмак, виробництво капусти і моркви також знизилося. Дані Мінагрополітики такі – у нинішньому році овочами засіяно 464 тисячі гектарів, очікуваний врожай – 6,2 мільйона тонн, 93,6% від врожаю минулого року. Прогноз не такий вже й поганий. Якщо цей урожай виросте.
Час уже подбати й про квашену капусту. Цей овоч цьогоріч продадуть не менш як по гривні за кілограм. А у Києві, каже моя знайома, за кілограм готової квашеної капусти, злегка притрушеної морквою, у магазинах беруть 11 (!) гривень.
У надії, що цибуля мусить колись подешевшати, дехто чекав до останнього. Але вона швидко злетіла від тепер уже майже смішних 1.60 до 2 гривень за кіло.
Недешеві цього року й яблука, продавців яких можна перерахувати на пальцях – від 1,50-2,00 до 2,50.
На запитання, чому овочі такі дорогі, усі в один голос заявляють, що поганий врожай. Зробили свою чорну справу як погодні умови, так і різноманітні шкідники та хвороби овочевих культур. Простих селян також можна зрозуміти: продаж врожаю з городу – хоч якась можливість заробити у часи тотального безробіття.
Частина друга, м»ясна
Хоча до наших країв “пташиний грип” ще не долетів, фахівці відзначають, що споживання м»яса птаха населенням трохи скоротилося, унаслідок чого почали падати і ціни.
Фахівці Проекту аграрного маркетингу вважають, що в зв»язку з цим може знову подорожчати свинина, яка традиційно вважається відносно безпечною (хоча в Україні подекуди фіксуються випадки коров»ячого сказу). Зате можуть подешевшати яйця – через той же “пташиний грип”, якого українці бояться, але, може, поки не хочуть зізнаватися в цьому. “Психологічний фактор, на жаль, може сильно нашкодити динамічно зростаючій галузі птахівництва. Рівень зниження цін пророчити важко. Якщо в нас знайдуть пташиний грип – думаю, що це відкине птахівницьку галузь на два-три роки назад”, – упевнений Андрій Ярмак.
Щодо молока і молочної продукції, то зараз відбувається сезонне подорожчання (сметана на радивилівському ринку коштує 6-9 гривень за літр, сир – 7 8, молоко 1,70). Магазинні молокопродукти є й дешевші, проте за смаковими якостями вони, звісно поступаються селянським. Якщо це втішить когось із радивилівців, то наведу київські розцінки – літр молока там коштує 2,6 гривні, літр кефіру – 3,3 гривні. Хоча треба зважати й на рівень зарплат.
Швидше за все, молоко і молочні продукти будуть дорожчати і далі, але не такими темпами, як, допустимо, м»ясо. В зв»язку з існуючим в Україні дефіцитом м»яса ковбасні вироби можуть подорожчати на 30%. Про це заявив голова Асоціації “Укрм»ясо” Микола Присяжнюк. При цьому він відзначив, що хоча прогнозувати ціни – не задача Асоціації, але її представники сподіваються, що ціни на м»ясо і ковбасні вироби залишаться на колишньому рівні. Крім того, Присяжнюк відзначив, що пік споживання м»яса припадає на осінь і початок зими, і для того, щоб не було подорожчання, потрібно “знайти баланс м»яса”.
Отакі-то невеселі прогнози роблять експерти. А якщо врахувати ще й обіцянки синоптиків, що цього року зима буде найлютіша за останні 12 років, стає ще сумніше. Протриматись би до весни – міркує зараз пересічний, не “новий” українець.
Наталя МІСЦЕВА,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору