Рівне:

Створення та просування сайтів

За місяць ­зростуть ціни на цукор, овочі і м’ясо

Україна 12-сер, 2010, 13:299 Lobanovskiy 1 202
Експерти відзначають, що через різке подорожчання зерна на світових ринках восени Україну очікує ріст цін на продукти.

Не дивлячись на приємну офіційну статистику про зниження інфляції, в серпні”свято здешевлення” може закінчитися - Україну чекає подорожчання продуктів харчування. Зокрема це стосуватиметься овочів, цукру, хліба та м’яса
Як прогнозує аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, цього місяця ріст буде невеликим - 0,1-0,2%, через подорожчання газу, але загальний індекс інфляції знизить дешеві овочі і фрукти.”А ось з вересня потрібно чекати різкого росту цін - до 2%. Це відбудеться через зерно, а оскільки тварин і птахів годують саме ним, значить, подорожчає хліб і м’ясо” - вважає Жолудь.
Зараз ціни на зерно у світі швидко ростуть і, як пояснив начальник аналітичної служби”АПК-Інформ” Родіон Рибчинський, селяни не везуть його на елеватори, а притримують на токах, користуючись хорошою погодою.
“Із зібраних 17 мільйонів тонн урожаю пшениці на елеваторах всього 5 мільйонів, при цьому продовольча пшениця вже коштує 1600-1650 гривень за тонну, а зазвичай в цей час - не вище 1000 гривень. Це означає, що є усі економічні підстави говорити про подорожчання хліба, - зазначає Рибчинський. - Тут має місце”куркульський” підхід - аграрії говорять, мовляв, продаватимемо по 2000 гривень за тонну. Разом з низьким світовим урожаєм і забороною Росії на експорт зерна усе це породжує деяку паніку, хоча насправді хліба Україні вистачить з лишком”.
Непроста ситуація і з овочами. Так, заступник начальника управління сільського господарства ПАО”ММК ім. Ілліча” (Донецька область) Олександр Куркчі заявив, що навіть поливання не рятує помідори від спеки, а урожай огірків згорів повністю.
Щодо цукру прогнози різняться.”Ми погіршили свій прогноз відносно обсягів навареного цукру - з 1,9 до 1,7 мільйона тонн, і якщо така посуха протримається ще два тижні, то може бути навіть 1,5 мільйона тонн і менше, - говорить аналітик консалтингової компанії”ААА” Марія Колесник. - Що стосується роздрібної ціни цукру то про неї складно зараз говорити, але нижчою, ніж нинішня (8,5 гривен) вона навряд чи буде”. В той же час глава Асоціації”Укрцукор” Микола Ярчук упевнений, що вдасться наварити не менше 1,9 мільйона тонн цукру, незважаючи на посуху, і ціни впадуть нижче 8 гривен за кілограм.
Тим часом прем’єр-міністр Микола Азаров в суботу знову заявив, що хліб дорожчати не буде. Судячи з усього, він має на увазі соціальні сорти - батони і чорний хліб (їх в асортименті більше 80%). Ціна на них регулюється владою, і її утримуватимуть до виборів 31 жовтня. Але, на думку директора інформаційної компанії”ПроАгро” Миколи Верницького, це викличе ріст цін на 20-25% на несоціальні сорти.
Услід за зерном подорожчає і м’ясо: як свинина, так і курятина, вважає Верницький. Вже сьогодні закупівельна ціна на свинину в живій вазі виросла з 15-16 гривень за кілограм живої ваги до 19-20 гривень, що відразу позначилося на ринкових цінах: наприклад, кілограм вирізки подорожчав з 40-42 до 45-50 гривень. Підвищилися в ціні на 3-4 гривні за кілограм і сирокопчені ковбаси вищого гатунку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору