Рівне:

Створення та просування сайтів

Про земляка, який малював гроші

Новини регіону 17-лис, 2005, 12:239 prov 1 140
11 листопада в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Графіка Ніла Хасевича”. Вона присвячена 100-річчю від дня народження нашого земляка, відомого українського графіка, художника, учасника визвольної боротьби у лавах Української повстанської армії.
Народився Ніл Хасевич у селі Дюксин Костопільського району. Художником був не лише за покликанням, а й за освітою. Адже навчався у Варшавській академії мистецтв, по закінченні якої отримав диплом вчителя малювання. Працював Ніл Хасевич у різноманітній техніці – малюнок, пейзаж, портрет, гравюра, екслібрис. Роботи художника експонувалися не лише в Україні, а й на виставках у Варшаві, Берліні, Празі, Лос-Анджелесі та Чикаго.
Наш талановитий земляк був одним із організаторів видавничої справи УПА. Він же є автором проектів біля двадцяти відзнак повстанської армії. Ніл Хасевич створив грошові знаки УПА – “бофони” (від “бойовий фонд”) – різних номіналів, які були прикрашені художніми мініатюрами. Повстанці платили “бофонами” населенню за одяг, харчі, зброю та інші необхідні речі. В останні роки свого життя художник менше уваги приділяв живопису, а зосередився на графіці, і в ній досяг значних успіхів.
На виставці, що відкрилася у Рівненському краєзнавчому музеї і яку підготувала робоча група наукових працівників музею на чолі із заступником директора з наукової роботи Ігорем Марчуком, експонуються близько 60 оригінальних робіт українського художника-графіка Ніла Хасевича. Тут представлені: дереворити серії “Волинь у боротьбі”, “Портретна серія”, “Колгоспна серія”, “бофони” різних номіналів, серія “Шаржі”, екслібриси, а також роботи його учнів.
І, як зазначив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній, який теж прибув на відкриття виставки робіт Ніла Хасевича, відтворення із забуття історичних постатей – це завдання не лише влади і працівників музею, а кожного патріота, громадянина України. Тим більше, що дереворити Ніла Хасевича були виставлені в ООН у час, коли стояло питання входження України до Організації Об»єднаних Націй. Роботи митця показали, що Україна – це не Росія, а окрема незалежна держава.

Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору