Рівне:

Створення та просування сайтів

ЛИТВИН: ЩО ПРИПЛИВЕ, ТЕ Й ВИРІШУЄМО

Актуально 17-лис, 2005, 12:309 prov 1 232
У понеділок, 14 листопада, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся в Києві з представниками регіональних засобів масової інформації. Цікавило медійників різне, а говорили про що довелося, адже спікер спрямовував розмову у тому руслі, у якому було вигідно саме йому.
Звичайно, мова не могла не зайти про очікуючі нас парламентські вибори, про те, як вони пройдуть за новою для України пропорційною системою і що зміниться після цього. Пан Литвин прогнозує, що якісний склад Верховної Ради п»ятого скликання зміниться мало. Тому що голосування за партійними списками великою мірою блокує притік нових людей. У середньому парламент зміниться на 40 відсотків. А 60-70 відсотків тих же народних обранців і далі отримуватимуть депутатську зарплатню. І в цьому Голова Верховної Ради не бачить нічого поганого, адже нові люди в парламенті – це два роки навчання депутатській діяльності. Суть проблеми Володимир Литвин бачить в іншому – у рівні організації парламенту. Потрібно, щоб законодавці діяли відповідально і структуризовано.
– Нам не вистачає цілісного бачення проблем, – сказав спікер. – І, на жаль, поки що політика в Україні здійснюється за принципом: що припливе, те й вирішуємо.
Тому вибори і формування нового парламенту, на думку пана Литвина, мали б підсилити процес взаємної відповідальності, адже в уявленні суспільства і Кабмін, і парламент – це влада. Опираючись на цю тезу, Голова Верховної Ради дотримується думки, що і законодавча, і виконавча влада, і Президент повинні консолідовано йти до мети.
А йти, очевидно, є до чого. Бо, говорячи про святкування річниці Помаранчевої революції, Володимир Литвин сказав, що цей день проведе на своєму робочому місці. Він із задоволенням вийшов би на майдан, якби було про що рапортувати перед народом. А сьогодні поки що можемо говорити лише про одне велике завоювання – свободу слова. Спікер вважає, що революція відбулася у настроях і позиціях людей. Це був прорив до громадянського суспільства. І не політики вивели людей на майдан, а, навпаки, народ примусив вийти політиків.
Оскільки на конференції були присутні представники ЗМІ з різних регіонів України, то, закономірно, що виникло питання мови. Голова Верховної Ради розповів, що сьогодні є пропозиція щодо надання російській мові статусу державної. І тому цілком можливо, що на цьому грунті можуть виникнути сутички. На думку пана Литвина, заборонити функціонування російської мови на Україні через судову систему неможливо. Адже це призведе до протистояння, про яке політики відразу після виборів забудуть, але яке надовго залишиться в пам»яті людей.
– Я переконаний, що проблема мови до нас приноситься штучно, – сказав Володимир Литвин. – Коли в державі загострюється політична ситуація, відразу починають говорити про мову або зовнішньоекономічну орієнтацію України.
Марина ДАНИЛЮК,
Київ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору