Рівне:

Створення та просування сайтів

ПТАШИНОГО ГРИПУ НА РІВНЕЩИНІ НЕМАЄ?

Актуально 08-гру, 2005, 15:529 prov 1 020
Очікували ми цього чи ні, але вірус пташиного грипу досягнув уже й території України. Не питаючи ні кого. Так, нещодавно у ЗМІ з»явилася інформація, що випадки цієї страшної хвороби зафіксовано в кількох районах Автономної Республіки Крим.
Але попри це жителям Рівненщини боятися нічого. У цьому запевняє начальник управління ветеринарної медицини у Рівненській області В»ячеслав Крижанівський. За його словами, пташиного грипу у нашому краї немає, а ситуація щодо захворюваності птиці є контрольваною і стабільною. Проте населення забило на сполох. Якщо ще зовсім недавно на мертву птицю ніхто не зважав, то нині випадки гибелі індиків на Володимиреччині, голубів у Рівному стали підставою звернень людей до ветслужби з метою проведення аналізів.
– Але вже сьогодні, судячи з їх вигляду, можна сказати, що причиною гибелі птахів не був грип, – зазначив В»ячеслав Крижанівський.
Ажіотаж, викликаний ситуацією, що склалася, відповідно, спричинив до зниження попиту на продукцію птахівництва на 15-20% і деяке зниження цін. Проте генеральний директор добровільного виробничого об»єднання “Рівнептахопром” Олексій Попко вважає, що це є результатом чималих обсягів контрабандного ввезення цієї продукції на терени України. Також пан Попко запевнив, що на птахофабриках Рівненської області здійснюються достатні заходи для вбереження птиці від зараження грипом: закритий режим, постійна перевірка пернатих зоологічною та ветеринарною службами, дезинфекція приміщення й прилеглої території, щеплення від звичайного грипу працівників підприємств. А ще Олексій Попко закликав остерігатися від купівлі птахопродукції на стихійних ринках.
Що ж до небезпеки пташиного грипу для людини, то, за словами лікаря-епідеміолога Рівненської обласної СЕС Віктора Мороза, найбільший ризик полягає у високій агресивності вірусу. Так, у відомих за останні роки випадках інфікування людей, більшість із них закінчилися летально. До пандемії може призвести зустріч у людському організмі звичайного та пташиного грипу. У такому разі в результаті мутацій вірус зможе передаватися від людини до людини. На жаль, вакцини, яка б могла унеможливити інфікування пташиним грипом, поки що не існує. Тому лікарі радять робити щеплення проти звичайного грипу. Та й тут виникає проблема – цієї вакцини в аптеках Рівного придбати практично неможливо…
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору