Рівне:

Створення та просування сайтів

ЧИНОВНИКИ ПІД КАБЛУКОМ

Актуально 22-гру, 2005, 11:429 prov 912
Про те, чи може населення впливати на дії та рішення органів влади, та яким чином такий тиск можливо здійснювати, йшлося на нещодавньому засіданні Рівненського прес-клубу.
Сьогодні за представлення інтересів та відстоювання прав тих, хто з певних причин не може самостійно і переконливо відстоювати свої права у повний голос, взялося адвокасі (громадянське представництво). Це досить нове для України поняття, яке прийшло до нас із Америки. У Рівному завдяки адвокасі щонайменше три громадські організації уже вирішили чимало суспільних проблем. Серед них – “Спілка водіїв”, котра для відстоювання прав водіїв використала тиск на владу та залучення громадськості і таки досягла поставленої мети в кампанії, направленій на припинення незаконних вилучень у водіїв посвідчень на право керування транспортними засобами працівниками ДАІ. Як результат – на законодавчому рівні відбулися зміни на користь інтересів водіїв. Були й інші досягнення. Сьогодні, за словами голови правління “Спілки водіїв” Сергія Овчиннікова, спілка спільно з адвокасі готують кампанію щодо скасування талона обліку правопорушень до посвідчення водія. Адже існування таких талонів суперечить статті 153 Закону України “Про дорожній рух”, а вимоги щодо наявності цих талонів грубо порушують права водіїв. Також, на переконання пана Овчиннікова, ці талони використовуються як засіб впливу на водіїв та сприяють хабарництву.

Ще одна громадська організація, здатна впливати на владу, – “Комітет виборців України” (КВУ) , відомий захистом виборчих прав рівнян. Як розповів керівник правових програм Рівненського обласного осередку КВУ Олексій Горецький, сьогодні серед населення панують низька активність та не більш висока правова обізнаність. Саме на покращення ситуації у цьому контексті у співпраці з адвокасі діятиме КВУ.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору