Рівне:

Створення та просування сайтів

Небезпечні апельсини та лимони

Порадниця 05-бер, 2009, 11:389 Lobanovskiy 1 932
Із настанням зими українці налягають на заморські фрукти. Адже наші, рідні, залишились хіба що у консервованому, замороженому чи засушеному вигляді. Та чи безпечна вся ця екзотична смакота?
Отож, десь в Еквадорі зрізали з дерева банани, десь в Італії чи Греції назривали апельсинів і лимонів. А що далі? Як їх транспортують в інші країни?
— Цитрусові обробляють харчовим лаком або ж кожен плід обгортають спеціальним проолієним папером, щоб фрукти не псувались і мали кращий товарний вигляд. Ані у цьому лаці, ані в олії немає шкідливих чи некорисних речовин. Але краще зрізати тоненький шар шкірки лимона — від гріха подалі, адже цей лак не змивається.
— Банани зрізають з пальм зовсім зеленими і пакують у величезні пакети. У такому вигляді їх експортують до нас. А вже тут у кожному місті чи регіоні є фірми, які у спеціальних камерах обробляють банани. Та чим їх обробляють, не відомо.
Тож телефонуємо на фірми. Виявляється, що це — таємниця! Чому ж ми не можемо знати, що їмо? Чому санстанція чи якісь інші контрольні установи цього не знають?
— Не варто хвилюватись, — заспокоюють фахівці. — У банана дуже груба шкіра, і жодні препарати, якими їх обробляють, не всотуються у м’якоть. Тому зелений чи жовтий банан, не покритий плямами, — абсолютно безпечний фрукт.
Усі заморські фрукти проходять спеціальний контроль на митних пунктах, де їх обов’язково перевіряють на вміст пестицидів, радіонуклідів, токсичних елементів та карантинних шкідників, які для людини безпечні, зате дуже небезпечні для сільського господарства. Якщо всі показники в межах норми, тоді комісія дозволяє ввіз продукту.
Добре, якщо пощастить купити такий сертифікований продукт. А що ж робити із контрабандними фруктами? Адже їх у нас так багато. «Мити! — одноголосно радять спеціалісти. — Банани — у теплій воді, а апельсини та лимони можна й окропом облити.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору