Рівне:

Створення та просування сайтів

БАНАНИ — ДЖЕРЕЛО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ?

Порадниця 25-січ, 2007, 16:219 prov 3 114
Бананове дерево належить до багаторічних рослин тропічних країн. Плід складається на 40% із шкірки і на 60% — з ароматної солодкої м’якоті.

Банани вживають у їжу в свіжому і сушеному вигляді, з них готують бананове борошно, консерви, мармелад, сироп і навіть вино. У деяких видів бананів м’якоть не солодка. Такі банани місцеві жителі варять і смажать на обід. М’якоть зрілих бананів містить до 18% сахарози і фруктози. В них більше, ніж у інших плодах, білка (1,5 мг/100 г), високий вміст калію, але відносно низький — вітаміну С (10 мг/100 г) та заліза (0,6 мг на 100 г маси). Серед усіх солодких плодів банани виділяються найбільшою енергетичною цінністю. Для прикладу: калорійна цінність 100 г бананів — 250 кДж, у той час як 100 г яблук містять 164 кДж, абрикосів — 140 кДж, ананасів — 140 кДж, аличі — 94 кДж. З усіх фруктів більшу калорійність мають хіба що фініки.
Останні дослідження науковців показали, що їх можна також вживати для попередження серцевих розладів та при високому тиску. В американців із цього приводу існує навіть приказка: “Два банани в день оберігають від серцевих проблем”. Такий ефект пояснюється низьким вмістом жирів і солі та високим — калію.
Є ще одна особливість бананів — високий вміст харчових пектинів і низький — органічних кислот. Це дозволяє застосовувати їх у лікувальному харчуванні при захворюваннях шлунка, кишечника та печінки.
Канати... з бананів
Цікаво, що є спеціальні сорти текстильного та прядильного бананів, із листя яких виробляють легке і міцне волокно, так звану абаку. Батьківщиною її є Філіппінські острови. Вироби з такого волокна не бояться руйнівної дії морської води. Тому абака широко використовується для виготовлення морських канатів та риболовних сіток.
Гнилі банани — нове джерело електроенергії
Як із гнилих бананів добути електроенергію, придумав австралійський учений Білл Кларк, Професор з Квiнслендського університету. Йому вдалося створити електричний генератор, що живиться метаном, вироблюваним у процесі розкладання підгнилих бананів. Однак на нинішньому етапі досліджень ще поки не відомо, чи є “бананова” електрика рентабельною. Поки ж застосувати свою технологію вченому вдалося лише на вентиляторі — він працював протягом 30 годин, живлячись “енергією” 60 кг підгнилих бананів.
Цікаві факти
• Окрім звичних нам довгастих і злегка вигнутих бананів існує ще понад 40 видів цих плодів. Деякі з них схожі на звичайні банани хіба що кольором. Вони бувають маленькими і абсолютно прямими, як палиці, а бувають майже круглими, як дині. Стародавні єгиптяни вирощували всі відомі види бананів, і у Фівах, як повчання нащадкам, залишили на стінах докладні інструкції з “банановодства”.
• Що стосується способу вживання бананів, то їх можна їсти не тільки сирими. На Кубі подають банани-фрі, а у Венесуелі можна спробувати банановий рис з перцем і петрушкою. Африканці додають банани у всі страви — в омлет, кашу і навіть у томатний суп.
• В Уганді з бананів роблять пиво. І, кажуть, дуже непогане.
• Банани бувають не лише жовті, але й червоні. У червоних ніжніша м’якоть, і перевезення вони не переносять. Сейшельський острів МАО — єдине місце в світі, де ростуть золоті, червоні і чорні банани. Місцеві жителі їх, звичайно, їдять: це гарнір, який подають до омарів та молюсків.
• З бананів роблять косметику. Кажуть, що тільки дім Ів Сен-Лоран купував щорічно декілька сотень тонн бананів для виготовлення масок, кремів і лосьйонів.
• Найцікавіше застосування для бананів знайшли в Індії. Кому не доводилося ковзати або навіть падати, наступивши на бананову шкірку! Так от, в Індії цю неприємну властивість бананових шкірок використовують для того, щоб легше спускати на воду кораблі. Для цього спускову площину (сліп) просто намащують роздавленими бананами. Для спуску одного корабля середньої водотоннажності потрібно приблизно 20 тис. бананів.
• У бананах міститься більше вітаміну В6, ніж в інших фруктах. Відомо, що цей вітамін відповідає за гарний настрій.
• Майт Лепік з Естонії переміг у першому в світі змаганні з поїдання бананів на швидкість. Йому вдалося з’їсти 10 бананів за 3 хвилини. Його секретом було поглинання бананів разом з шкіркою — так він заощадив час.
• По-латинськи банан називається “musa sapientum”, що означає “фрукт мудрої людини”.
• Банан — це трава. Стебло такої трави досягає 10 заввишки. На одній стеблинці висить як правило по 300 плодів загальною вагою 500 кг.
• В середньому для того, щоб дійти до потрібної кондиції банану вистачає від 75 до 150 днів, банани завжди зривають недостиглими. І зовсім не тому, що вони можуть зіпсуватися в дорозі. Просто стати смачним і корисним банан може тільки якщо дозріває в штучних умовах. Збирають же їх так: одна людина збиває зв’язку бананів із стебла довгою жердиною, інша вже стоїть внизу, підставивши свою спину. Банани падають прямо на нього, і він несе їх на склад.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору