Рівне:

Створення та просування сайтів

УКРАЇНЦІ НЕ ВМІЮТЬ ЕКОНОМИТИ ЕНЕРГІЮ

Актуально 23-лют, 2006, 10:009 prov 1 419
Газові суперечки, які ще зовсім недавно точилися на міждержавному рівні і які тією чи іншою мірою торкнулися чи не кожного жителя України, змусили говорити про альтернативні джерела енергопостачання та способи енергозбереження. Зокрема, про це йшлося і на нещодавньому засіданні Рівненського прес-клубу.
Нині Рівненщина посідає 11 місце в Україні за водним потенціалом малих річок. Але попри це на її водоймах можливо збудувати 70 міні-ГЕС потужністю по 400 кіловат кожна. Про це розповів завідувач кафедри гідротехнічних споруд Національного університету водного господарства і природокористування Микола Хлапук. Також він зазначив, що на Басівкутському водосховищі можна побудувати міні-гідроелектростанцію потужністю до 100 кіловат. Це дасть змогу забезпечити електроенергією 20-25 середньостатистичних квартир.
І незважаючи на те, що потужності міні-ГЕС в Україні складають всього 0,2 відсотка від загального видобутку електроенергії, потенціал їхнього будівництва високий, а сам бізнес — прибутковий. Проте поки що на Рівненщині не поспішають із забудовуванням річок гідроелектростанціями. Єдиний вдалий приклад – це міні-ГЕС у селі Хрінники. За словами начальника територіального управління державної інспекції з енергозбереження Миколи Проніна, кредит, який взяли на реконструкцію станції, вдалося погасити протягом трьох років.
Та передусім, стверждує Микола Хлапук, в Україні енергія використовується неефективно, у кілька разів більше у порівнянні із Заходом. Тому голова ради Рівненської молодіжної громадської організації „Екоклуб” Андрій Мартинюк запевняє, що кожен рівнянин і кожен керівник підприємства можуть на своєму рівні зменшити витрати як енергії, так і свого гаманця. У побуті зробити це елементарно – утеплити http://alpinist.kiev.ua/uteplenie-chastnyh-domov/: фасади, вікна, не нагрівати без потреби повний чайник води і таке інше. Також Андрій Мартинюк пропонує ефективний спосіб збереження тепла для комунальників — утеплення бетонних будинків пінопластом.
Ще один з ефективних способів збереження тепла — лічильники. Але через бюрократію, паперову тяганину та інші перешкоди впроваджуються вони повільно. А рівненське підприємство ВАТ „Газотрон” пропонує економити газ за рахунок універсальних котлів для спалювання біомаси. Вони працюють на гілках, соломі, відходах сільського господарства. Тільки чомусь такі котли користуються попитом за кордоном, а не в Україні…
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору