Рівне:

Створення та просування сайтів

Україну очікує навала нелегальних мігрантів

Україна і світ 12-бер, 2009, 16:029 prov 1 056
У найближчі роки Україну накриє хвилею нелегальних мігрантів, — пише тижневик “Комментарии”.
Мова йде про те, що в країні почнуть осідати потенційні біженці з Азії та Африки, які нині використовують Україну як проміжний пункт на шляху в Західну Європу. По-перше, Європейський Союз все щільніше закриває свої кордони для небажаних “гостей”, і потрапити туди з кожним роком буде все складніше. По-друге, у Західній Європі настрої щодо вихідців з мусульманських країн стають все більш радикальними, що робить Східну Європу привабливішою для них.
“...Якщо Європейський Союз доб’ється різкого збільшення ефективності непропуску нелегалів, то ми зіткнемося з тим, що багато з них осядуть у нашій країні”, — вважає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Олексій Позняк.
При цьому Україна на сьогодні є ледь не єдиною країною регіону, яка до цього часу не задумувалася над проблемою нелегальної міграції.
Зокрема, наша держава не має договору про реадмісію з Росією. При цьому, за офіційними даними, понад 80% затриманих нелегалів потрапляє в Україну через “прозорий” українсько-російський кордон.
“Я колись спілкувався з представниками прикордонної служби, вони кажуть, що навіть якщо російським прикордонникам показуєш сліди на снігу, вони все одно на це не реагують”, — сказав Позняк.
Водночас договір про реадмісію Київ підписав з усіма західними сусідами, зокрема з Польщею та Словаччиною, через які проходять основні потоки нелегальної міграції з України.
Іншими словами, в Україну відправляють майже всіх, кого спіймали поблизу східного кордону ЄС. Незважаючи на всі очевидні виклики, у 2006 році в Україні знову — вже всьоме — ліквідували Державний комітет з питань міграції.
“...Вже час починати думати про залучення в Україну мігрантів із країн, що розвиваються. Починати потрібно з невеликих контингентів, адже при низькій швидкості залучення успішність інтеграції набагато вища”, — вважає Позняк.
За розрахунками експертів, якщо брати тільки демографічний критерій, то, щоб компенсувати зменшення кількості населення, Україні необхідно залучати в країну близько 340 тис. осіб щорічно.
Зараз в Україні, за даними ООН, знаходяться 6,7 млн. нелегальних мігрантів, хоча Позняк правдоподібною цифрою вважає кілька сотень тисяч.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору