Рівне:

Створення та просування сайтів

На ринку праці найбільший попит на робітничі професії

Актуально 19-бер, 2009, 15:439 prov 2 874
Проблема безробіття є дуже актуальною як для України в цілому, так і для Рівного зокрема, а з огляду на фінансову кризу вона стає все більш відчутною на місцевому рівні. Експерти прогнозують, що рівень безробіття в порівнянні з минулим роком може зрости утричі і бути таким, як на початку 90-их.
Як повідомив начальник відділу статистики Рівненського обласного центру зайнятості Борис Крушельницький, у порівнянні з минулим роком кількість бажаючих знайти роботу значно зросла, а кількість вакантних місць навпаки — зменшилася на 2,8 тисячі. Зараз у Рівненській області на обліку перебуває 34,1 тисячі безробітних. З них молодь до 35 років становить 13,5 тисячі. У Рівному зафіксовано 3,8 тисячі безробітних. Молодь при цьому сягає кількості 1,8 тисячі. А пропозицій щодо працевлаштування в центрі зайнятості зафіксовано лише 1,7 тисячі.
На сьогодні ринок праці перебуває в стані застою, тож знайти високооплачувану роботу дуже важко, особливо у невеликих містах. Більшість роботодавців під час фінансової кризи при працевлаштуванні пропонує мінімальну заробітну плату, або ж не набагато вищу за неї. Також сучасні приватні підприємці вдаються до хитрощів і пропонують роботу без офіційного оформлення. Тоді найманий працівник взагалі залишається незахищеним, адже його заробітна плата офіційно не визначена і може опускатися залежно від зменшення товщини гаманця роботодавця, та й звільнити з роботи можуть у будь-який час без пояснень і відхідних виплат. Тож фахівці закликають, незважаючи на складну економічну ситуацію, «не вестися» на подібні пропозиції і все-таки шукати роботу, на якій інтереси працівника будуть захищені законодавством.
Як стверджують фахівці, сьогодні найбільш затребувані робітничі професії, які становлять 75–80% від усієї потреби в кадрах, і лише 20–25% припадає на інші галузі. Натомість кількість дипломованих спеціалістів елітних професій значно зростає, що призводить до неспроможності значної їх частини одержати робоче місце за фахом. Для зменшення кількості подібних ситуацій має бути посилена профорієнтаційна робота з молоддю, починаючи зі шкільного віку, а також пропаганда робітничих професій, які сьогодні для переважної більшості підлітків вважаються непрестижними. У цьому напрямі вже багато зроблено Центром зайнятості, проте бажаних результатів це поки що не дає.
Також поширеною є проблема небажання брати на роботу молоді кадри через відсутність у них досвіду та стажу роботи, а про високі посади одразу випускникам ВНЗ можна забути. Проте вихід є і з таких ситуацій, адже зараз досить поширеною є діяльність громадських та волонтерських організацій, де молоді люди ще в період навчання можуть здобувати стаж та досвід роботи, беручи участь у благодійних акціях та волонтерських проектах. Але працювати задарма зараз мало хто хоче, і утворюється замкнуте коло. Проте фахівці радять не нехтувати подібними можливостями і самому шукати пропозиції працевлаштування, навіть якщо спочатку це буде неоплачувана робота. А за допомогою можна звертатися у Центр зайнятості, який надає можливості для працевлаштування і підтримує молодь, або ж безпосередньо у громадські організації міста.
Ще один спосіб подолати безробіття знайшли юнаки, які масово загорілися бажанням іти в армію. Чоловіки теж не відстають від молодого покоління і одягають військову форму, правда, вже за гроші. Кількість бажаючих вступити на контрактну службу значно зросла, адже контрактна армія – це не лише глибокі національні переконання та патріотичні настрої, а й стабільний дохід у такий нестабільний для країни час.
Тож кожен шукає роботу як може і яку може, але основою успіху у будь-якій сфері є бажання працювати та практичні вміння, адже такого арсеналу жодна криза не подолає, і тоді є всі шанси для успішного працевлаштування.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору