Рівне:

Створення та просування сайтів

Що чекає на випускників?

Актуально 12-сер, 2010, 13:179 Lobanovskiy 1 380
Понад 50% осіб, що звертаються у Рівненський міський ценр зайнятості, є випускниками вищих навчальних закладів, які, власне, шукають роботу за фахом.
Що чекає на випускників?
Як зазначає директор Рівненського міського центру зайнятості Андрій Грещук, нині найбільше на обліку перебуває людей із економічною освітою, тобто фінансистів, економістів, бухгалтерів та менеджерів. Всі вони, на жаль, не можуть реалізувати себе на ринку парці, оскільки кількість випускників із згаданими спеціальностями значно перевищує кількість вакантних посад.
Роботодавці ж навпаки потребують здебільшого працівників робітничих професій, як-от електромонтери, електрики, енергетики, електро-газозварювальники, також потрібні на ринку парці менеджери з продажу, страхові агенти. Проте всі ці професії є нині, так би мовити, непопулярними.
- Звісно люди, що звертаються до центру зайнятості, з часом отримують роботу, - розповідає пан Грещук, - проте не всі за фахом. Справа в тому, що згідно із українським законодавством, людина, яка тривалий період перебуває на обліку, може скеровуватися на роботу не за своїм фахом. Якщо є можливість працевлаштувати таку особу не за спеціальністю, то вона просто отримує додатковий фах методом попереднього навчання. На жаль, така практика є розповсюдженою, оскільки більшість випускників ВНЗ нині мають економічний або ж гуманітарний профіль. Так само, як і фінансистам, дуже важко працевлаштуватися за спеціальністю документознавцям, політологам, вчителям, офіс-менеджерам. Саме з такими професіями люди найчастіше і звертаються до центру зайнятості.
А корінь проблеми, яка полягає в надмірній кількості людей з економічною чи гуманітарною освітою і в відсутності затребуваних фахівців, що здобули робітничі професії, Андрій Грещук вбачає у наших закладах освіти. Адже чи не кожен університет, коледж або інститут, незалежно від його спрямованості, готує юристів, економістів, гуманітаріїв. Бо не так важко організувати для них навчальний процес. Щоб запросити викладачів і набрати студентів, потрібно мінімум затрат. А ось підготувати інженера вже складніше - потрібно мати матеріальну базу, ті ж верстати, забезпечувати проходження практики, треба залучати до навчального процесу вузьких спеціалістів. Тому і складається так, що представники начебто популярних професій роботу знайти не можуть, а ось потрібних нині спеціалістів катастрофічно не вистачає.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору