Рівне:

Створення та просування сайтів

Благодатний вогонь приїхав до Києва

Україна і світ 27-кві, 2006, 10:249 prov 1 156
Процес Програма передачі Благодатного вогню з Єрусалиму до Києва у Велику Суботу відбувався за участю вищих посадовців.
За кілька годин до цього площу перед Софійським собором, де мало відбутися урочисте богослужіння, оточили люди в цивільному. Всі чекали на Президента.
На початку восьмої до місця дії під`їхав Юрій Єхануров. Він усміхався широкою, на все обличчя посмішкою і по тричі цілувався з якимись людьми, котрі підходили до нього. Важко сказати, що це було – звичне вітання, прийняте в його колі, а, може, старанний, але не дуже досвідчений у питаннях християнства прем`єр почав христосуватися наперед.
Леонід Черновецький, з`явився трохи пізніше, також тричі обмінявся з прем`єром цілуваннями, після чого державні мужі вийшли до людей, які сумували за огорожею. Почався неквапливий діалог влади з електоратом. Прем`єр привітав усіх зі святом, а Черновецький заходився роздавати свої візитівки. Виявилося, що у російськомовного мера української столиці візитки англійською мовою. «Добре, що не нігерійською», — сказав ущипливо хтось.
Мер повідомив, що підвернув вранці під час пробіжки ногу. Єхануров зауважив, що ногу Черновецькому пошкодила не влада. На запитання, де він бігає, мер столиці з властивою йому безпосередністю відповів:
— Не скажу, бо застрелять. Поки не наведуть лад… — Черновецький спіткнувся на цій фразі. Єхануров продовжив за нього:
— На Хрещатику бігатимемо на День Києва.
Черновецький погодився з цим, але додав, що треба бігати по селах. Парафіяни засміялися – веселі все-таки люди працюють на розігріві. Близько восьмої з`явився Президент. Він вийшов до людей, привітав усіх з Великоднем і попрямував до Софії. Парафіяни тривожно ворожили – пустять їх всередину чи ні. Пустили. Щоправда, спочатку працівник Софійського заповідника попередив, щоб люди поводилися відповідно, зважаючи, що на богослужінні присутній Президент.
А тим часом у самому соборі Віктор Ющенко розмовляв з предстоятелем УПЦ Київського патріархату Філаретом, главою Української греко-католицької церкви Любомиром Гузаром, предстоятелем Української автокефальної православної церкви митрополитом Мефодієм. У розмові на теми духовності і єднання українських церков також брав участь предстоятель Української єпархії Вірменської апостольської церкви єпископ Григоріс Буніатян.
Віктор Ющенко гуляв територією заповідника в оточенні київського мера, прем`єра, тримаючи за руки своїх дочок — Христину та Софійку. Серед супроводжуючих Президента персон можна було також побачити першого заступника голови Секретаріату Президента Івана Васюника, керівника управління Секретаріату Маркіяна Лубківського, віце-прем`єра з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка, голову Нацради з питань культури і духовності Миколу Жулинського. Пізніше з`явився син Леоніда Черновецкого Степан.
Благодатний вогонь у спеціальній лампаді принесли тільки о дев`ятій. Президент разом з семінаристами запалив від нього 33 свічки (за віком Ісуса Христа), після чого їх встановили на свічники. Представники церков запалили лампадки від свічки з Благодатним вогнем для подальшого поширення по своїх храмах.
P.S. Благодатний Вогонь сходить у Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. Щорік на православний Великдень відбувається самозапалення лампад, що висять над Гробом Господнім, після чого цим вогнем запалюються тисячі інших лампад і свічок, які розвозять по всьому світові. Історія цієї події налічує майже дві тисячі років. Щоб стати його очевидцями, щороку до священного для християн місця прибувають тисячі прочан.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору