Рівне:

Створення та просування сайтів

ДІТИ ЗІБРАЛИ БАТЬКІВСЬКІ ПІСНІ

Особливий погляд 04-травня, 2006, 11:369 prov 1 149
Гарний дарунок усім, хто цікавиться українською народною пісенною творчістю часів визвольних змагань, подарували юні пошуківці, члени літературно-творчого гуртка “Світанок” Рівненської загальноосвітньої школи №13 під керівництвом відомого в Україні педагога Ірини Мізюк.
Завдяки їхнім матеріалам, зібраним під час фольклорних експедицій, з’явилася можливість видати у видавництві “Волинські обереги” збірник повстанських пісень. Над записами оригінальних текстів та мелодій гуртківці працювали цілих 14 років. Вони зуміли, на відміну від багатьох дорослих фольклористів, зберегти джерельну базу пісенних творів, а відтак, є можливість читачеві скласти певне уявлення як про місцевість, де були зібрані матеріали, так і про носіїв цієї творчості.
За цей час шкільні науковці записали понад 300 народних пісень, з яких майже 80 – на повстанську тематику. Причому, ці духовні скарби представляють різні куточки нашого краю. Тут і Радивилівщина, й Костопільщина, й Здолбунівщина, й Дубенщина… Зауважмо, що побутували зібрані народні пісні саме в історичних місцях Рівненщини, пов’язаних з Берестечком, Козацьким редутом, легендарним Дерманем, Пересопницею, місцями народження Української Повстанської Армії…
За тематикою твори, вміщені в збірнику, упорядкованому рівненським фольклорознавцем Тетяною Веремчук і названому “Нескорений дух повстанської пісні”, репрезентують два історичні періоди визвольних змагань українського народу за свою незалежність: 1917-1921 та 40-50-ті роки минулого століття. За жанровою ж ознакою – це і ліричні, і маршові пісні, і пісні про реальні події та реальних постатей. Текстові та нотні записи доповнюють і фотоматеріали, які розповідають про невольницькі часи наших співвітчизників.
Науковим, літературним і музичним редакторами збірника стали, відповідно, Алла Українець, Ірина Мізюк і Людмила Гапон. Післямову ж до нового видання написав відомий рівненський історик Гурій Бухало.
Юрій Береза,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору