Рівне:

Створення та просування сайтів

Василю ­Червонію висловили недовіру

Актуально 11-травня, 2006, 15:079 prov 940
Кульмінаційною подією другого пленарного засідання першої сесії Рівненської обласної ради п’ятого скликання було висловлення з боку депутатського корпусу недовіри голові облдержадміністрації Василеві Червонію.
Але події почали розвиватися ще задовго до початку засідання, що правда, не в сесійній залі, а під стінами обласної ради.
Там зібралося півтори-дві сотні людей, очевидно, активістів УНП, які з плакатами та прапорами прийшли, аби підтримати голову ОДА. До пікетувальників з промовами виходили члени фракції УНП, а також сам Василь Червоній. Вони говорили про те, що вважають незаконним і оскаржуватимуть обрання головою Рівненської обласної ради представника фракції БЮТ Олександра Данильчука. А Василь Червоній заявив, що під прапорами Ющенка і Тимошенко на Рівненщині до влади проривається “злочинна антиукраїнська мафія”.
Далі головним місцем баталій стала сесійна зала. Голова ОДА відразу відмовився сісти у призначене йому місце у президії, а його колеги-”уенпісти” наполягли на озвученні засідання, аби пікетувальники могли чути, що відбувається у залі. Проте після голосування ще не повністю обізнаний з регламентом пан Данильчук оголосив, що більшістю голосів ця пропозиція відхиляється. Проте на його промах вказав заступник голови ОДА Олег Ковальчук – третина депутатів підтримала пропозицію озвучення сесії, значить, відповідно до чинного законодавства, рішення має бути прийнятим. Неперевершеним був коментар ще одного “уенпіста” Степана Жданюка з цього приводу:
– Та лоханулися ви! – вигукнув він зі свого місця.
Потім постало питання зачитування довгоочікуваного звіту про діяльність голови облдержадміністрації, проте депутати слухати його не побажали. Натомість представники БЮТу та “Нашої України” внесли пропозицію про висловлення недовіри пану Червонію. Думки більшості депутатів були явно не на боці голови ОДА. Юрій Кічатий з Партії регіонів заявив, що навіть як представник єдиної опозиційної партії, не може зараз радіти з того, що твориться в області. Адже з перших місць за останні півтора року вона скотилася до останніх позицій в Україні.
– Сьогодні можна говорити про провали у багатьох галузях господарства, — сказав представник Народного блоку Литвина Юрій Благодир. – Як може працювати Василь Червоній за таких умов, коли його ніхто не хоче – ні Верховна Рада, ні Кабінет Міністрів, ні обласна рада.
Діяльність апарату облдержадміністрації БЮТівець Валерій Богуцький назвав очевидно непрофесійною та не налаштованою на співпрацю. Не підтримали Василя Червонія також і соціалісти, і “нашоукраїнці”. Віктор Матчук, який прийшов на засідання із пакетом каміння, яким у переддень сесії невідомі закидали його будинок, сказав:
– Складається враження, що все, що робиться не в угоду Червонію, є незаконним. Але цього разу буде трішки не так, а як вирішить більшість.
“Нашоукраїнець” Матчук згадав багато чого про команду Червонія: стрілянину його охоронця, низькі соціально-економічні показники, дарунки акцій на суму понад 600 тисяч, придбання заступником квартири за кошти з державної казни, розвал господарства тощо. А на завершення додав:
– Не вмієте добре працювати, то хоч вмійте добре піти.
Не обійшлося і без виступу самого голови облдержадміністрації. Ось тут БЮТу та “Нашій Україні” добре дісталося на горіхи. Мовляв, в області повторюється сумна ситуація, коли до влади приходять “великі олігархічні клани”, а з влади “хочете зробити акціонерне товариство закритого типу”. Також із трибуни пан Червоній заявив, що БЮТівець Юрій Прокопчук комусь “підмазав у Києві”. На цей закид Прокопчук відреагував, звернувшись до представників прокуратури, аби розібралися у цій справі.
Втім, прийшов час голосування. Волевиявлення здійснювали у таємному режимі. Перемогли ті, хто виступав проти голови: 58 депутатів проголосували за висловлення йому недовіри, лише один народний обранець підтримав Василя Червонія, а фракція УНП участі у голосуванні не брала. Після оголошення результатів “уенпісти” покинули сесійну залу.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору