Рівне:

Створення та просування сайтів

Росія піднімає ціну на газ

Україна і світ 25-травня, 2006, 16:049 prov 1 132
З 1 липня 2006 року російський газовий монополіст “Газпром” підвищить вартість газу для України з нинішніх 95 до 120-130 доларів за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ і транспортних витрат).
Про це заявив заступник голови правління “Газпрому” Олександр Рязанов.
Крім того, 21 травня представники російського газового монополіста заявили, що НАК “Нафтогаз України” не розрахувався з компанією “РосУкрЕнерго” за поставлений у січні-квітні 2006 року природний газ.
“Ми зажадали від ““РосУкрЕнерго” відшкодувати борг у розмірі 600 мільйонів доларів, накопичений у розрахунках за газ за чотири місяці, а “РосУкрЕнерго”, у свою чергу, виставила рахунок на ту ж суму “Нафтогазу України”. Зараз “Нафтогаз” веде переговори про залучення кредиту на 500-600 мільйонів із західних банків. Ми розраховуємо протягом 10 днів одержати гроші, — зазначив Рязанов.
У “Нафтогазі” подібні заяви “Газпрому” поки не коментують, однак міністр палива й енергетики Іван Плачков заявив, що “схожих заяв (про підвищення ціни на газ) було тисячі, і вони не підтверджуються”.
Однак, прем’єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що він упевнений у збереженні нинішньої ціни на газ.
— Говорю вам, ніякого підвищення не буде. Усі ці питання піднімаються спеціально, саме перед формуванням парламентської коаліції, — сказав він, коментуючи заяву “Газпрому” про можливе збільшення ціни на газ із другого півріччя 2006 року.
У той же час, керівники “Нафтогазу” і дочірніх компаній, які входять у НАК, підписали звернення, у якому пояснили громадськості необхідність підвищення цін на природний газ для населення, бюджетної сфери і теплокомуненерго. “Приведення цін на природний газ для споживачів соціальної і бюджетної сфер України до їх економічно обґрунтованого рівня є однією із найболючіших проблем держави. Баритися з рішенням цієї проблеми більше не можна, — говориться в зверненні.
Нагадаємо, що підвищення цін на газ підтримали профспілки працівників нафтової і газової промисловості і профспілка працівників газових господарств. Вони звернулися до Віктора Ющенка з проханням “підтримати підвищення цін на газ для населення”.
Раніше Запорізький міськвиконком прийняв рішення подати позов до НАК “Нафтогаз України” з вимогою відшкодувати збитки ГП “Міські теплові мережі” на суму 13 млн. гривень. Крім того, влада міста зажадала від Кабміну надіслати обґрунтування росту цін на природний газ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору