Рівне:

Створення та просування сайтів

Керівництво хлібзаводу свідомо зробило з нього боржника

Кримінал 04-чер, 2009, 10:049 prov 1 182
Керівництво хлібзаводу  свідомо зробило з нього боржника

Ревізори КРУ в Рівненській області переконані, що однією із вагомих причин збитковості підприємства ДП ДАК „Хліб України” Бокіймівський комбінат хлібопродуктів” є “горе-господарювання”.
За останні два роки ревізія виявила порушень у фінансово-господарській діяльності підприємства на 659 тис. грн, з них втрати через проведені з порушенням законодавства господарські операції та неефективні управлінські дії складають 367 тис. грн. Проте навіть не сума завданих державі збитків вразила ревізорів, а розроблені керівництвом незаконні схеми операцій, які призвели до збитковості державного підприємства. Про це повідомили у прес-служба КРУ в Рівненській області.
За повідомленням обласного КРУ, створена на підприємстві комісія, обстеживши 6 березня 2007 року посіви озимої третикале на площі 37,51 га, дійшла висновку, що озимина загинула, і вирішила поле передискувати та посіяти на ньому ярі культури. За даними бухгалтерських документів, рішення комісії було виконано — поле передискували та засіяли ячмінь. Однак, в ході ревізії ревізори помітили ще один акт обстеження на тому ж полі. Обстеження проводила уже 30 березня 2007 року комісія, створена при управлінні агропромислового розвитку Демидівської РДА, яка для надання дотації з бюджету підтвердила сходи посівів озимого третикале. Згідно з рішення цієї комісії, озиме третикале зійшло, і вже в квітні підприємство отримало з бюджету відповідну суму коштів. Надалі ревізійними діями було з’ясовано, що урожай начебто засіяного на полі ячменю, де загинула озимина, насправді не збирали, а з поля на склад фактично оприбутковано урожай третикале. Те, що сходи третикале не загинули, а поле не переорювали і з нього зібрали урожай третикале, на вимогу ревізорів підтвердив і колишній директор підприємства. Однак фіктивна господарська операція з посіву ячменю зумовила незаконне списання 794,4 л дизпалива та 8700 кг ячменю загалом на понад 10 тис. грн.
Ще один цікавий факт “господарювання” виявили ревізори на дочірньому підприємстві ДП ДАК „Хліб України” Бокіймівський комбінат хлібопродуктів”. Незважаючи на те, що Інструкція по обліку молодняка тварин, птиці та тварин на відгодівлі регламентує інвентаризацію бджолосімей проводити весною (не пізніше 10 квітня) та восени (як правило, до 1 жовтня), інвентаризацію бджолосімей на підприємстві було проведено чомусь у зимовий період — у лютому 2007 року. В результаті — 17 бджолосімей було списано як такі, що загинули. Проте факт загибелі не зареєстрували, та й обстеження для підтвердження загибелі бджолосімей працівники державної ветеринарної медицини району не проводилось. Як кажуть, “мертві бджоли не гудуть”, але чи направду вони загинули, чи просто перекочували в інший приватний вулик, з’ясовують правоохоронці, яким скеровано матеріали ревізії.
На державному підприємстві контролери виявили також непоодинокі факти незаконного списання пального, відчуження майна з порушенням законодавчо регламентованих правил. Це призвело до того, що, відповідно до договорів на збереження зернових культур, за несвоєчасну сплату коштів не нараховувались штрафні санкції, і підприємство втратило 220 тисяч гривень.
Ці та інші порушення у фінансово-господарській діяльності державного підприємства відіграли не останню роль у тому, що збитки підприємства збільшились з 37,5 тисяч гривень у 2007 році до 252,5 тисяч — за 2008 рік.
За результатами ревізії чотирьох посадових осіб підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності. Матеріали ревізії скеровано до прокуратури.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору