Рівне:

Створення та просування сайтів

Причина збитковості державного підприємства - неефективність керівництва

Останні новини 09-чер, 2009, 13:489 prov 1 397
Такого висновку дійшла ревізія фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства ДП ДАК „Хліб України” Бокіймівський комбінат хлібопродуктів. На думку ревізорів, однією із вагомих причин збитковості підприємства слало „горе-господарювання”. За останні два роки ревізія виявила порушень у фінансово-господарській діяльності підприємства на 659 тисяч гривень, з них втрати через проведені з порушенням законодавства господарські операції та неефективні управлінські дії складають 367 тисяч гривень. Проте, навіть не сума завданих державі збитків вразила ревізорів, а розроблені колишнім керівництвом підприємства незаконні схеми операцій, які були спрямовані лише в одне русло – задоволення власних інтересів та своєї кишені.
Приміром, створена на підприємстві комісія, обстеживши 6 березня 2007 року посіви озимої третикале на плоші 37,51 га, дійшла висновку, що озимина загинула і вирішила поле передискувати та посіяти на ньому ярі культури. За даними бухгалтерських документів рішення комісії було виконано – поле передисковано та засіяно ячмінь. Однак, в ході ревізії ревізори помітили ще один акт обстеження на тому ж полі. Обстеження проводилось уже 30 березня 2007 року комісією, створеною при управлінні агропромислового розвитку Демидівської райдержадміністрації, яке для надання дотації з бюджету, підтвердило сходи посівів озимого третикале. Згідно з рішення цієї комісії, озиме третикале зійшло, і вже в квітні підприємство отримало з бюджету відповідну суму коштів. Надалі ревізійними діями було з’ясовано, що урожай начебто засіяного на полі ячменю, де загинула озимина, насправді не збирався, а з поля на склад фактично оприбутковано урожай третикале. Те, що сходи третикале не загинули, а поле не переорювалось і з нього було зібрано урожай третикале, на вимогу ревізорів підтвердив і колишній директор підприємства. Однак, фіктивна господарська операція з посіву ячменю зумовило незаконне списання 794,4 л дизпалива та 8700 кг ячменю на загальну суму понад 10 тисяч гривень.
Ще один цікавий факт «господарювання» виявили ревізори на дочірному підприємстві ДП ДАК „Хліб України” Бокіймівський комбінат хлібопродуктів”. Незважаючи на те, що Інструкція по обліку молодняка тварин, птиці та тварин на відгодівлі регламентує інвентаризацію бджолосімей проводити весною (не пізніше 10 квітня) та восени (як правило, до 1 жовтня), інвентаризацію бджолосімей на підприємстві було проведено чомусь у зимовий період - у лютому 2007 року. В результаті - 17 бджолосімей було списано як такі, що загинули. Проте факт загибелі не реєструвався, та й обстеження працівниками державної ветеринарної медицини району для підтвердження загибелі бджолосімей не проводилось. Як кажуть, «мертві бджоли не гудуть», але чи направду вони загинули, чи просто перекочували в інший приватний вулик, з’ясовують правоохоронці, яким скеровано матеріали ревізії.
На державному підприємстві контролери виявили також непоодинокі факти незаконного списання пального, відчуження майна з порушенням законодавчо регламентованих правил. Це призвело до того, що відповідно до договорів на збереження зернових культур, за несвоєчасну сплату коштів не нараховувались штрафні санкції, і підприємством було втрачено 220 тисяч гривень.
Ці та інші порушення у фінансово-господарській діяльності державного підприємства відіграли не останню роль у тому, що збитки підприємства збільшились з 37,5 тисяч гривень у 2007 році до 252,5 тисяч - за 2008 рік.
За результатами ревізії чотирьох посадових осіб підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності. Матеріали ревізії скеровано до прокуратури, — повідомила прес-служба КРУ в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору